Електронната платформа за цените не е кухненско ренде, за да се представя на маса

Александър Масларски, бивш член на КЗП 24 март 2023 в 13:50 2673 2

Хранителен магазин

Снимка Pixabay

Хранителен магазин

Всички потребители тръпнем от седмици в очакване на електронната платформа за цените на храните и сме леко разочаровани, че нейното представяне ще е първо на маса и сред тесен кръг от хора, за които не е предназначена, но нейсе.

А сега сериозно. Малко размисли на глас за нейните потенциални плюсове и минуси:

ПЛЮСОВЕ

+ Информираност.

Всяко нещо, което води до по-висока степен на информираност на потребителя, заслужава да бъде поощрено. За това Платформата получава голям плюс.

+ Мащабност.

Още един плюс за териториалния обхват на Платформата. Ще сравняваме цените на доматите по света и у нас. Да знаеш да се радваш или да тъжиш, че си потребител в България. Или както висшите държавни чиновници казват гордо по телевизора – да пазаруваш от ИГРАЧИТЕ на пазара.

+ Добросъвестност и професионализъм.

Плюс и за договореното с търговците да качват цените си в Платформата на добра воля. Спестяваме от армия чиновници, които да тичат от магазин на магазин. Или извън България няма да е точно така? Както и да е. Важно е, ако се установят разлики в цените на Платформата и тези в магазина, да не бързате да глобявате търговците и да им се заканвате. Ще развалите договореното! Може несъответствието да се дължи на бъг в Платформата или да е причинено от обикновена техническа грешка. Последното ме подсеща да попитам, ако тези разлики в цените са по вина на собственика на Платформата, кой ще глобяваме в този случай?!

За други плюсове не се досещам, но ще добавя веднага, ако някой ми ги подскаже.

МИНУСИ

- Уязвими потребителски групи.

Добре де. Нали държавата щеше да е безкомпромисна към нелоялните търговски практики и най-вече към тези, които са насочени към уязвимите категории потребители?! А сега се прави същото. Как пенсионерите и бедните хора по села и паланки ще цъкат в интернет, за да видят актуалните пазарни цени?! Веднага да се направи хартиено издание на Платформата, което да се разпространявано безплатно от Български пощи до всяко кътче на Родината.

- Антиконкурентен потенциал.

Докато КЗК тършува офисите и компютрите на „играчите“, за да открие доказателства за уговаряне на цени, вие, с нашите данъци, им направихте платформа, през която легално да обменят информация и да си правят безплатна реклама.

Минус за възможното антиконкурентно проявление на Платформата.

Но да дадем време на Платформата и едва тогава да теглим чертата под горните плюсове и минуси. Дано се окаже нещо добро за българския потребител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Райчо

27.03 2023 в 09:32

Истината е, че търговията у нас е мафиотизирана - голяма част от търговията на едро се владее от софийски мафиоти, които мачкат тези от провинцията и определят цените без никаква конкуренция! Никакъв шанс за нормализиране, след като в Англия и Германия цените на храните са по-ниски.