Доган като елемент от националната сигурност

Юлиан Христов Последна промяна на 06 януари 2016 в 13:32 5918 6

Доган като елемент на националната сигурност

В последните години почетният лидер на ДПС Ахмед Доган очевидно продължава да бъде важен фактор за националната сигурност, което налага животът и здравето му да бъдат обгрижвани от държавата. Поне така излиза, ако се чете Закона за НСО:

Чл. 22. (1) При конкретна застрашеност на лицето в мирно време по решение на комисията по чл. 23 се осигурява охрана на: 

...

4. други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

Та по този текст понастоящем държавата осигурява луксозен транспорт и охрана на петима - три лица, представляващи „органи на власт“, един „представляващ религиозна общност, регистрирана по Закона за вероизповеданията“ и един „представител на обществеността – посочено от сдружение на граждани с избирателни права да упражнява определена функция и сдружението е регистрирано по ред и условия, определени със закон“. 

Това, че Доган се охранява от държавата, беше демонстрирано показно на 24 декември пред сараите в Бояна. Въпросът е само в коя от горепосочените три категории попада Доган (апропо, цитираната точка 4 е блестящ пример за това как в един закон, едно изречение и дори само едно определение, отваря "портали" за широко тълкуване). 

Вероятно узаконяването на порочни практики и харченето на обществени пари за охраната на лица, които не заемат държавни постове, може да не е сред големите проблеми в държавата. Работата на спецслужба с бюджет от 34 млн. лв. (срещу 31.6 млн. лв. за миналата година) обаче повдига въпроси, на които никой - от премиера и президента, до началниците на служби и депутатите, отказват да отговорят.

Като например: С какво Ахмед Доган е важен за националната сигурност? Може би с опазването на етническия мир? Това никой няма да признае, по простата причина, че ще трябва да признае, че ДПС е етническа партия, а това директно я прави противоконституционна; или: важен е за политическата стабилност на държавата... Защото от него зависи стабилността на едно или друго правителство ли? Или: Защо сам не осигури охраната си с хонорарите от консултантска дейност, от порциите и обръчите от фирми или няма смисъл, защото е вярно твърдението на една от "двете каки": "Службите са си на ДПС"...

Или вероятно, защото патентът за влизане в чужди посолства не се държи от Местан...

С подобно поведение няколко поредни правителства създават впечатлението, че са зависими от една от най-спорните фигури на прехода, агент на Държавна сигурност с неясна роля във Възродителния процес, близък приятел на основателя на "Мултигруп" Илия Павлов, след чието убийство заявява: "Явно бъркаме някъде и засягаме интереси, които завършват и по тоя начин", човека, в чийто дом се случи едно от най-яростно пазените от службите "самоубийства" в историята на прехода... Явно е, че на никого не стиска да отговори публично на тези въпроси.

Всъщност, началникът на НСО, който по неясни пътища от цивилен стана може би най-влиятелният генерал в България, без да иска призна за какво иде реч. През лятото на въпрос за новия закон на НСО, за цитирания по-горе текст и това трябва ли Ахмед Доган да бъде охраняван, той отговори: „Не мога да ви кажа. Има политически решения“. В друго свое изказване в прав текст той заявява, че решенията на комисията в НСО, която решава кого да охранява и кого не, се взима след санкция от правителството

По всичко личи, че морфичните резонанси и провиденията не са работещи елементи от системата за национална сигурност, та затова се налага и държавата да даде едно рамо... А това е и елемент от порочните практики, наследени от прехода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2016 в 19:35

Доган е ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ! До кога ще го дундурка държавата и на базата на КАКВО???????

07.01 2016 в 17:30

Както "чесън" и друг път е казвал, сделката с Доган е била пари срещу етнически мир. Поне в началото. Но търговията на турците им е в кръвта така, че не е изключено в един момент да ни вземат и парите, и мира.
В тази връзка, повече от всякога, гарант за стабилност у нас са НАТО и ЕС, а българският национален интерес изисква Турция да се стреми да бъде част и от двете структури.

06.01 2016 в 16:19

В тази държава без революция нищо няма да се промени никога. Това е равносметката от законотворчеството досега на този парламент.

06.01 2016 в 14:56

sk, анализ право в десятката. Което ме навежда на мисълта, че няма да е зле да му се спретне изненада с дрон, преди да са сложили червените глави от ВВС да контролират и дроновете. Току виж това започнало така лелеяната лустрация, пък било и началото малко кърваво. Аз, лично, не бих жалил за боклука Доган, както не бих пролял сълза и за боклука Местан. И двамата са национални предатели.

06.01 2016 в 14:50

Като стана въпрос за Мултигруп си спомних, че малко преди Мултигруп да бъде вкаран в списъка с мафиотски организации от Европа, комунистите се хвалеха, че Мултигруп е стопанския отдел на БСП и държи 70% от икономиката на България. Човекът с мултиобръчите, макар да си има напоследък аватар като Пеевски сигурно е много важен за държавата, в която мафията управлява вече 99% от парите. Обаче не това е причината да бъде охраняван, вероятно основната причина е, че Мултигруп, която беше създадена от политическата полиция на Живков има доста досиета за действащите политици, не досиета, че са сътрудничели на службите, а слушалки и филмчета за задници, парични преводи и убийства. Тези досиета обикновено са застраховката на мафиотите, така че убийство или отвличане на Доган може сериозно да разклати държавата.

06.01 2016 в 13:57

Искам да призова редакцията като медия да ни съдейства да получим достъп до пълния списък на охраняваните от НСО личности и в качеството на какви са охранявани.
Например Ясно е защо лицата Росен Плевнелиев и Бойко Борисов се охраняват. По подобен начин мисля ще стои и ако до тях сложим Цецка Цачева. Това са персоните заемащи съответно трите важни фигури в българския обществен живот - Президент, Премиер, Председател на НС.
Моля съдействайте ни да получим пълна информация за останалите.