Доган като елемент от националната сигурност

Юлиан Христов 06 януари 2016 в 13:32 6909 6

Доган като елемент на националната сигурност

В последните години почетният лидер на ДПС Ахмед Доган очевидно продължава да бъде важен фактор за националната сигурност, което налага животът и здравето му да бъдат обгрижвани от държавата. Поне така излиза, ако се чете Закона за НСО:

Чл. 22. (1) При конкретна застрашеност на лицето в мирно време по решение на комисията по чл. 23 се осигурява охрана на: 

...

4. други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

Та по този текст понастоящем държавата осигурява луксозен транспорт и охрана на петима - три лица, представляващи „органи на власт“, един „представляващ религиозна общност, регистрирана по Закона за вероизповеданията“ и един „представител на обществеността – посочено от сдружение на граждани с избирателни права да упражнява определена функция и сдружението е регистрирано по ред и условия, определени със закон“. 

Това, че Доган се охранява от държавата, беше демонстрирано показно на 24 декември пред сараите в Бояна. Въпросът е само в коя от горепосочените три категории попада Доган (апропо, цитираната точка 4 е блестящ пример за това как в един закон, едно изречение и дори само едно определение, отваря "портали" за широко тълкуване). 

Вероятно узаконяването на порочни практики и харченето на обществени пари за охраната на лица, които не заемат държавни постове, може да не е сред големите проблеми в държавата. Работата на спецслужба с бюджет от 34 млн. лв. (срещу 31.6 млн. лв. за миналата година) обаче повдига въпроси, на които никой - от премиера и президента, до началниците на служби и депутатите, отказват да отговорят.

Като например: С какво Ахмед Доган е важен за националната сигурност? Може би с опазването на етническия мир? Това никой няма да признае, по простата причина, че ще трябва да признае, че ДПС е етническа партия, а това директно я прави противоконституционна; или: важен е за политическата стабилност на държавата... Защото от него зависи стабилността на едно или друго правителство ли? Или: Защо сам не осигури охраната си с хонорарите от консултантска дейност, от порциите и обръчите от фирми или няма смисъл, защото е вярно твърдението на една от "двете каки": "Службите са си на ДПС"...

Или вероятно, защото патентът за влизане в чужди посолства не се държи от Местан...

С подобно поведение няколко поредни правителства създават впечатлението, че са зависими от една от най-спорните фигури на прехода, агент на Държавна сигурност с неясна роля във Възродителния процес, близък приятел на основателя на "Мултигруп" Илия Павлов, след чието убийство заявява: "Явно бъркаме някъде и засягаме интереси, които завършват и по тоя начин", човека, в чийто дом се случи едно от най-яростно пазените от службите "самоубийства" в историята на прехода... Явно е, че на никого не стиска да отговори публично на тези въпроси.

Всъщност, началникът на НСО, който по неясни пътища от цивилен стана може би най-влиятелният генерал в България, без да иска призна за какво иде реч. През лятото на въпрос за новия закон на НСО, за цитирания по-горе текст и това трябва ли Ахмед Доган да бъде охраняван, той отговори: „Не мога да ви кажа. Има политически решения“. В друго свое изказване в прав текст той заявява, че решенията на комисията в НСО, която решава кого да охранява и кого не, се взима след санкция от правителството

По всичко личи, че морфичните резонанси и провиденията не са работещи елементи от системата за национална сигурност, та затова се налага и държавата да даде едно рамо... А това е и елемент от порочните практики, наследени от прехода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови