Шефът на НСО: Не е отпаднала необходимостта от охраната на Доган

Юлиан Христов 19 март 2015 в 18:08 5446 7

Шефът на НСО: Не е отпаднала необходимостта от охраната на Доган

Необходимостта от охрана на Ахмед Доган не е отпаднала. Това коментира пред OFFNews началникът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов

След заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите, където днес на първо четене беше приет законът за НСО, той обясни, че решението почетният лидер на ДПС да има държавна охрана е взето от правителството през 2010 година.

"Това е секретно решение на Министерски съвет от 2010 година. Никога ние не взимаме решение, това трябва да го знаете. Комисията съгласува всичко с Министерски съвет, предлага на Министерски съвет и той издава постановление по тези въпроси", обясни Антонов.

От думите му стана ясно, че специалната комисия, която прави оценка за това над кой държавник виси смъртна заплаха, е преценила, че още е рано да се сваля охраната на Доган. Последното ѝ заседание е било през октомври и тогава е преценено, че животът му още е в опасност. 

Според Антонов новият закон за НСО може и да позволи сваляне на охраната на почетния председател на ДПС, който ползва тази превилегия без да е назначен на държавнически пост. "С новия закон охраната му може да отпадне, предстои второ четене на закона, ще има дебати", коментира Антонов.

Както OFFNews писа, новите текстове в закона позволяват Доган да се лиши от привилегията да бъде пазен от държавата. Към момента не е ясно каква е точно заплахата за живота му, а от службата отказват официално да оповестят дали той има охрана от НСО. В момента той се охранява по графата "други", която в първоначалния вариант на закона отпада. 

Неофициално се знае, че общият брой на гардовете му е 18 души. Отделно от това пред дома му в Бояна има кабинка, в която също се редуват служители на НСО. Освен всичко друго Службата е разположила и свой скенер на територията на Сараите. В същото време един от бившите гардове на Сокола в момента е заместник-началник на НСО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови