Службите проверявали Ахмед Емин за агентурни контакти, показват разсекретени документи

Юлиан Христов Последна промяна на 18 декември 2015 в 05:23 14290 8

Службите проверявали Ахмед Емин за агентурни контакти, показват разсекретени документи

Снимка БГНЕС, архив

Един от най-доверените хора на Ахмед Доган - Ахмед Емин, не е бил разработван от службите и не е бил секретен сътрудник на ДАНС. Това става ясно от разсекретени документи, които излизат наяве за първи път след смъртта на Емин в Боянските сараи на 17 октомври 2008 година. OFFNews получи официално достъп до тях по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). 

Към момента официалната версия за смъртта на шефа на кабинета на Доган е самоубийство. Тя беше лансирана веднага, след като той беше открит мъртъв, с прессъобщение на МВР още преди официално за това да се е произнесло разследването и назначената съдебно-медицинска експертиза. Настоящата версия е, че Емин се застрелял с един куршум в дясното слепоочие в един от коридорите на имението на Доган. Тялото му било открито от гардове на НСО, които чули изстрела.

Разсекретените преди дни общо пет документа представляват кореспонденция между прокуратурата и ДАНС, ДАНС и комисията по досиетата, както и вътрешноведомствена кореспонденция между дирекции в ДАНС. От тях става ясно, че по повод образувано досъдебно производство от прокуратурата са отправили запитване за принадлежността на Емин към службите. Една от неофициалните версии по разследването беше свързана именно с това, че Емин е притискан от чужди служби за дискредитиране на тогавашния лидер на ДПС. 

Документите са засекретени по текстове от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), касаещи информацията за лица, за които има подозрения, че провеждат "подривна, терористична или друга противозаконна дейност срещу обществения ред, сигурността, отбраната, независимостта, целостта или международното положение на държавата, получавана, проверявана и анализирана от службите за сигурност и службите за обществен ред."

Първият от поредицата документи представлява писмо на тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов до прокуратурата. То е от 5 ноември 2008 година и е засекретено като служебна тайна. "Уведомяваме ви, че ДАНС не разполага с данни за контакти или дейност на Ахмед Емин Хюсеин с лица от чужди разузнавателни служби или на лица, свързани с такива служби", се казва в писмото. Документът е декласифициран на 11 декември 2015 година. 

От него не става ясно какво е било конкретното запитване на прокуратурата, но основанието за засекретяването му, както и на останалите документи, насочва вниманието именно към съмненията за подривна дейност.

Вторият документ с гриф "Поверително" и разсекретен също на 11 декември т.г., представлява искане до Дирекция "Информация и архив" на ДАНС за проверка за това дали "лицето Ахмед Хюсеин Емин протича по оперативния отчет на ДАНС". Това искане е разпоредено заради постъпило ново писмо от СДВР и прокуратурата от 12 ноември - няколко дни след първия отговор на Сертов. 

Отговорът идва по-малко от седмица след това - на 17 ноември, и от него става ясно, че ДАНС не е разработвал Емин. 

На 20 ноември от ДАНС пращат писмо до Районната прокуратура в София, с което съобщават, че Емин не е бил техен сътрудник и че "същият не е имал контакти със служители в Агенцията". Писмото е подписано от заместник-председателя на ДАНС Николай Методиев. 

Петият документ е от 26 ноември и представлява ново писмо на ДАНС, но този път адресирано до комисията по досиетата. В него се казва, че: "В ДАНС няма налични оперативни и архивни материали за Ахмед Емин Хюсеин" и също, че той не е бил "обект на разработка, както и не е ползван като секретен сътрудник на ДАНС".

Това, че Емин не е бил служител на ДАНС беше обявено още през 2010 година от Цветлин Йовчев, в качеството му на председател на ДАНС. Тогава, на въпрос дали Емин е имал намерение да ликвидира Доган, както твърди няколко дни по-рано депутатът от ДПС Камен Костадинов, той споделя също, че "това, което имаме, ще го коментираме с прокуратурата". 

Въпреки тези публични твърдения, първоначално ДАНС отказаха на OFFNews достъп до секретните документи с аргумента, че грифът им на секретност не е изтекъл. След повторно искане няколко месеца по-късно от ДАНС обясниха, че ще са им нужни 10 дни за предоставяне на информацията. Именно в този период е извършено и разсекретяването на документите. 

В същото време Софийската районна прокуратура отказва достъп до делото, което официално е прекратено. В отговор на запитване на OFFNews с постановление от 3 декември 2015 г. прокурор Е. Илиева отказа достъп и разгласяване на материалите по делото заради данни, касаещи личния живот на Емин, но и заради данни, свързани с длъжността му и дейността му в ДПС. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2015 в 15:20

696

Аз пък, куха хибридна главо, съм роден в България, но на ЗАПАД от мАсква.

Набийй си го в кухата глава, рубладжия безроден !

18.12 2015 в 22:21

Борянче, петата колона сте тия, дето говорите за евроатлантически "ценности". Аз съм роден в България, не в САЩ, т.е. на ИЗТОК, а не на ЗАПАД. Набий си го в кухата кратуна!

18.12 2015 в 18:31

Да се очаква, че ДАНС работи в полза на нашата независимост или демократичните ни норми, да очакваме че ДАНС работи като институция която спазва ЗЗКИ и ни пази като членка на ЕС и НАТО от Петата руска колона Е ИЛЮЗИЯ. Та един Емин да следят. В страната ври като котел от агенти на КГБ/ФСБ, а ДАНС си затваря очите.

18.12 2015 в 14:04

Докога НСО ще охранява боклуци като този за наша сметка !?

18.12 2015 в 11:16

С.М.Ъ.Р.Т за Доган и ДПС агентите !!!
На оръжие !!!
Докато не ги изтебем до крак няма да престанат да ламтят за пари и власт и ще продължават да ни тъпчат !!!
Ние обце ли сме или Горди Българи !!!
На оръжие !!!

18.12 2015 в 11:09

ДПС= ДС...това са всички бивши сътрудници и агенти...

18.12 2015 в 10:22

То цялото ДПС е агентурно, създадено от ДС

18.12 2015 в 06:43

Десет дена за пет прости документа?!Освен това отказ на прокуратурата за достъп до делото. Доган си управляваше ДАНС. То Алексей Петров, то библиотекарски кръгове, то етнически квоти в службите, дори ДАНС да е провеждал разследване, всички следи са изтрити. Сертов драматично изчезна и Алексей Петров е магнит за атентати, силата на омертата трябва да се поддържа. Не е нужен обаче достъп до секретни материали, за да е ясно, че ДПС са мафия.