Акциите на гръцките банки се сринаха с 64% за 3 дни

OFFNews 06 август 2015 в 12:50 4367 4

Акциите на гръцките банки пострадаха сериозно след отварянето на Атинската фондова борса. Само за три дни индексът на банковия сектор е загубил 64%, пише Marketwatch.

Всеки ден книжата поевтиняват с близо 30%.

За същия период по-широкият борсов показател Athex Composite Index GD е загубил "само" 19%.

За банковия индекс седмичната загуба е на път да стане най-голямата в историята, много над 40-те процента понижение от май 2013 г., когато избухнаха протести срещу плановете за реформи и икономии.

Най-големите загуби в Гърция тази седмица са за Пиреос банк (-66%), Алфа банк (-65%), Юробанк Ергасиас (-64%) и Национална банка на Гърция (-62%).

Банките оцеляха чрез спешната помощ за осигуряване на ликвидност на Европейската централна банка, която в сряда реши да запази непроменено финансирането, което е в размер на 90 милиарда евро.

Откакто гръцките банки отвориха отново на 20 юли, клиентите са депозирали около 1 милиард евро, по данни на Bloomberg.

"Дългосрочният сценарий остава мрачен за Гърция и нейните банки. На практика нищо положително не произтича от дискусиите за третия спасителен план - нито отписване на дълг, нито реално дългосрочно решение", коментира анализаторът Ричард Пери.

Междувременно Атинската информационна агенция съобщи, че в четирите големи гръцки банки (Банка Пиреус, Алфа банк, Юробанк и Националната банка на Гърция) е започнала оценка на качеството на активите преди предстоящата рекапитализация.

Проверката на портфейла на банките по всички категории отпуснати кредити ще продължи няколко седмици и ща даде възможност точно да се оцени обема на техните нужди от капитал. В средата на август ще започнат стрес тестовете. Резултатите от тях ще станат ясни през ноември.

Процесът на рекапитализация на банките ще започне през ноември и ще приключи до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!