OffNews.bg

$45 милиарда от САЩ за Украйна след визитата на Зеленски. Русия настръхна с нова заплаха

Очаква се в петък американските законодатели да одобрят пакет от помощи за Украйна в размер на 45 млрд. долара, тъй като президентът Володимир Зеленски се завърна от Вашингтон с обещанието да получи ракети "Пейтриът", които да помогнат за отблъскване на руската инвазия – съобщава Ройтерс.

Военната и икономическата помощ, част от по-обширен законопроект за държавните разходи, следва американската помощ на стойност около 50 млрд. долара, изпратена на Украйна тази година, както и санкциите, наложени на Русия от Запада, които сега включват ограничаване на цените на руския петрол.

В отговор на ограничението в петък Русия заплаши да намали добива на петрол с 5-7% в началото на следващата година, като спре продажбите на страни, които подкрепят мярката, целяща да ограничи възможностите на Москва да финансира войната.

Зеленски отдавна иска да получи ракети "Пейтриът", които да му помогнат да противодейства на руските въздушни удари, които през 10-те месеца на конфликта изравниха със земята градове, села и села, а през последните три месеца прекъснаха тока и водоснабдяването в цялата страна.

Официални представители на САЩ обаче твърдят, че единствената батарея Patriot, която президентът Джо Байдън каза на Зеленски, че ще бъде доставена на Украйна, няма да промени хода на войната.

Вашингтон и неговите съюзници не желаят да снабдят Киев с модерни бойни танкове и ракети с голям обсег на действие, наречени ATACMS, които могат да достигнат далеч зад фронтовата линия и до самата Русия.

В четвъртък Сенатът на САЩ одобри нова помощ за Украйна в размер на 44,9 млрд. долара като част от законопроекта за финансиране на американското правителство.