OffNews.bg

Нинова: Ако правителството реши да се изпраща оръжие за Украйна, БСП напуска

"Правителството реши ли да се изнасят оръжия и боеприпаси за Украйна, да - БСП ще напусне коалицията", заяви лидерът на левицата и вицепремиер по икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

"Да изчакаме да видим какво ще се гласува. Много неща се говорят, всякакви интерпретации. Мнозинството е "за" да възложи това (изпращането на военно-техническа помощ за Украйна) на Министерски съвет, едни искат други мерки(...)Правителството реши ли да се изнасят оръжия и боеприпаси за Украйна, да - БСП ще напусне коалицията", заяви тя.

Вицепремиерът отрече България да изнася оръжия за Украйна, което беше потвърдено както от разследване на "Ню Йорк таймс", така и от Асен Василев.

"Всякакви спекулации в момента, че реално се изнася - отново потвърждавам - нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50 до 60 държави, но всичките са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол какво се случва след това. При нас няма нито един договор нито за Украйна (...) нито с Русия, държа да отбележа. Стигне ли се до решение на МС за такъв износ - ние напускаме", допълни Нинова.

Тя съобщи, че след прибирането на премиера Кирил Петков ще има коалиционен съвет. Тогава ще бъде обсъден и въпросът за ремонт на украинска военна техника - това бе поискано от президента Володимир Зеленски при вчерашната визита на Петков, Заков и представители на ПП, БСП и ДБ.

"Не мисля, че се задават избори, особено в тази ситуация", смята тя.

Нинова, която днес посети зеленчуковата борса в Първенец, заяви че ще поиска допълнителни 100 млн. лв. помощи за зеленчуковите производители при планираната актуализация на бюджета.

Тя отново повтори вчерашното си предложение за замразяване на цените на газа и доплащане на остатъка от държавата, като тези средства да дойдат от допълнително облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества. Нинова настоява още за нулево ДДС за плодове и зеленчуци.