Жертвите на ферибота станаха 13, в неизвестност са още 179 души

ОFFNews 30 декември 2014 в 19:39 1815 0

Фериботът
Фериботът "Норман Атлантик".

Жертвите от пожара на ферибота "Норман Атлантик" станаха 13, а в неизвестност са още 179 души, съобщиха италианските погранични власти.

11 от починалите са били пасажери, докато другите двама са албански моряци, участвали в спасителната
операция. Те загинаха, когато бяха ударени от скъсан кабел за изтегляне на буксир на кораба.

На борда на кораба е имало общо 499 души, сред които 3 нелегални имигранти и 18 пътници от свръхпродажби.

Очаква се бройката на жертвите да се увеличи, но властите подчертават, че много от хората в неизвестност може да се намират на гръцките спасителни кораби.

Претърсването на вътрешните помещения на ферибота продължава.

Седемте българи, чието спасяване е официално потвърдено от италианските власти, са: Марио Мусавитски, Галин Хайтов, Красимир Естов, Радка Тодорова, Стаменка Аргирова, Вергил Доспатлиев и Асен Асенов.

Галин Хайтов се намира в болницата в Бриндизи, където ще бъде опериран заради счупване на ръката. Марио Мусавитски е освободен в добро здраве от болницата.

Очаква се останалите българи да пристигнат днес в Бриндизи с кораба „Сан Джорджо”. Българският консул от Рим ще ги посрещне и ще им окаже необходимото съдействие.

В предоставените от италианските власти списъци с пътниците не фигурират С. Божилова и П. Ненова, чиито имена присъстват в първоначално разпространения от Министерството на външните работи на Гърция списък.

Прокуратурата в Италия откри наказателно производство за разследване на инцидента с ферибота. Следователите ще се опитат да установят как е пламнал огънят и защо е успял да придобие толкова голям обхват.

По първоначална информация плавателният съд е бил претоварен, имало е 222 превози средства на ферибота от които 100 товарни автомобила.

Предполага се, че пожарът е причинен от цистерни, превозващи зехтин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови