Жена е с опасност за живота, а двама остават в тежко състояние след катастрофата край Микре

OFFNews 18 ноември 2017 в 08:18 3598 0

Една жена е с опасност за живота, а двама остават в тежко състояние след катастрофата край село Микре. Тримата са настанени във Военномедицинска академия в София. 

Девет души загинаха, а 19 бяха ранени при тежка катастрофа на главен път София – Варна, в района на с. Микре, вчера. Автобус се блъсна челно в камион. 

В автобуса са пътували 26 души от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за незрящи в Перник, които се връщали от обучение в Дряново. Всички загинали са пътували в него. На място загина и шофьорът на автобуса.

Тримата пациенти във ВМА са настанени в реанимацията на болницата. Двама от тях са в съзнание.

Най-тежко пострадалата жена е в доста тежко състояние. Тя е с политравмента фрактура на лицевите кости. Няма нито една лицева кост, която да е здрава. Има счупване на черепа в мозъчната част с мозъчна контузия. Има контузионен бял дроб, доста сериозен. Могат да произтекат доста сериозни проблеми, обясни началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, цитиран от "Фокус".

По думите му кървенето е спряло, а то е било доста съществено. Още в Ловеч се е наложило преливане на пет сака кръв и плазма, а във ВМА се е наложило преливане на още 4 сака кръв и 3 плазма.

Болната е с много тежка фрактура на таза. Тепърва очакваме развитие на усложнение и то най-вече на белия дроб. Има реална опасност за живота ѝ, но е в тежко стабилизирано състояние, уточни той.

На пациентката предстоят множество операции - по отношение на счупванията на скелетните кости, както и на лицево-челюстните, които в никакъв случай няма да могат да се преодолеят с една единствена оперативна интервенция. Предстоят серийни операции, каза още началникът на ВМА.

По-леко пострадалите са мъж на 74 години и жена на 56 години. Мъжът е с рана на скалпа. Той е в стабилно състояние, контактен и адекватен. Има фрактура на таза, заради която му предстои операция.

Жената е с лека мозъчна контузия, рана в областта на главата, фрактури от трето до седмо ребро в лявата гръдна половина с частичен излив, както и счупване на лопатката, което е белег, че е сериозна травма в областта на гърдите, защото това е кост, която много трудно се чупи. Имаме повишено внимание по отношение на развитие на усложнение на белия дроб. И при нея имаме счупване на лява тазобедрена става, предстоят операции, каза още той. 

Екипът на МБАЛ-Плевен към ВМА е успял да транспортира двама от пострадалите – единият е настанен в МБАЛ-Плевен към ВМА, а другият в УМБАЛ – Плевен.

Той е на 47 години, с леки травми.

"По-скоро при него проблематичен е стресът и високото кръвно налягане, но колегите ще се справят. Той е без опасност за живота", посочи проф. Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови