Жена е пребита от бившия си приятел в гориста местност в Казанлък

OFFNews 03 октомври 2023 в 13:05 2784 0

Насилие

Снимка Pixabay

Мъж преби бившата си приятелка в гориста местност в Казанлък

26-годишна жена е в болница след побой, нанесен от бившия ѝ приятел в Казанлък. Няма опасност за живота ѝ, съобщава БТА.

Вчера вечерта здравното заведение е изпратило съобщение до районното управление в града за прието лице след нанесен побой. От пресцентър на областната полиция в Стара Загора посочват, че по данни на жената побоят ѝ бил нанесен същия ден от бившия ѝ приятел в гориста местност.

Извършителят е установен и е задържан за срок до 24 часа. Той е на 29 години години, криминално проявен и осъждан. В Районното управление е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава.

В началото на август парламентът прие промени в Закона за защита от домашното насилие, чрез които се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни.

До законодателните изменения се стигна след случая с 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, която беше брутално нарязана с макетно ножче.

След случая "Дебора" се наблюдава и голям ръст на образуваните досъдебни производства, а статистиката за домашното насилие вече придобива стряскащи размери. Това коментира миналата седмица Зорница Шуманова, началник сектор "Домашно насилие" в Главна дирекция "Национална полиция".

Тя изнесе данни за издадените заповеди за защита, които са 3654 на брой, а през 2022 г. са били 2828. Перник и Велико Търново са сред областите с най-много случаи, а Видин - с най-малко.

Разследванията за домашно насилие са 1383. Данните са за периода януари-август 2023 г. Това е 62% увеличение спрямо 2022 г., когато са били 852. Най-много са разследванията за телесна повреда - 584.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика