Варелите с опасни химикали в София от нерегламентиран склад, собственикът е задържан

OFFNews 21 септември 2022 в 09:00 2277 0

Архив

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Снимката е илюстративна

Варелите с опасни химикали, които вчера бяха открити на различни места в София, са от нерегламетиран склад, съобщи Нова телевизия. По информация на бТВ собственикът вече е задържан.

Вчера при проверка на екоинспекцията и МВР на няколко места в София бяха открити варели с химикали.

"Вместо варелите да бъдат извозени за преработка от регламентирана фирма на одобрена площадка, те са били складирани в нерегламентиран склад, а после са намерени подизпълнители, които са ги разхвърляли", обясни пред Нова Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

Складът се намирал на гара Яна, добави той. Варели са открити в район Искър, Панчарево и Кремиковци.

До момента са събрани общо 12 тона опасни химични вещества с неясен произход. 

На местата, на които са намерени варелите, има разливи. За да се установи дали има замърсяване, ще бъдат взети проби, но това ще стане след след почистване на горния почвен слой, съобщиха от РИОСВ за БНТ. 

"За здравето на хората в околните населени места едва ли има пряк риск, ключово важно е бързата реакция на институциите, за което ние благодарим на колегите. Важно беше да бъдат извозени много бързо навреме да бъдат извадени от средата и навреме да бъдат съхранени на безопасно място съгласно изискванията. Това даде възможност да се намали риска за околната среда и здравето на хората, защото по-голямата част на варелите бяха без нарушена цялост, тоест от тях не е изтекла течността съдържаща се вътре", добави Ирена Петкова от РИОСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови