Стотици общини без ток заради снега и вятъра

OFFNews 07 март 2015 в 13:51 3807 0

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Стотици български общини са без ток вследствие на усложнената обстановка заради силния вятър и обилните валежи от мокър сняг.

200 от населените места, обслужвани от ЕНЕРГО-ПРО, са без ток към 12 ч. Те са в областите Габрово, Велико Търново и Търговище.

Начупените дървесни клони и обледяванията са скъсали множество проводници и са начупили изолатори.

Продължаващите валежи предизвикват нови повреди и електропроводи, по които вече са били отстранени аварии, изключват повторно.

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи уверява, че е спешно са мобилизирани всички налични аварийни екипи за отстраняване на повредите. Те са снабдени с високопроходима техника и са оборудвани за работа в усложнени зимни условия.

Заради влошената обстановка е затруднен регулярният отчет на консумираната електроенергия в селата Пчелище, Церова Кория, Рашевци, Клъшка река, Вилари, Сеймени, Цеперани, Пирамидата, Бижевци, Пъровци, Дедина, Лазарци, Дединци, Бяла река и Горско Калугерово в област Велико Търново и в селата Боаза, Стоките, Гъбене, Ловни дол, Младен в област Габрово.

На 12 март отчетници ще посетят повторно тези села, за да засекат електромерите.

Проблеми със захранването имат и клиентите на EVN.

Към 13 ч. без ток са жители на населените места в планинските области на Югоизточна България. Най-тежко са засегнати областите Смолян, Кърджали и Хасково. Проблеми има още в Пазарджик и Пловдив. Над 150 аварийни екипа работят за възстановяване на захранването.

Счупени са над 30 стълба от електроразпределителната мрежа, включително и железобетонни.

В някои общини като Велинград, Стамболийски, Калояново, Баните, Рудозем, Златоград, Крумовград, Момчилград, Ардино ситуацията с електрозахранването остава допълнително усложнена поради изключване на подстанции, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). EVN България оказва съдействие на ЕСО за възстановяване на схемите и в тези райони. Към 13:00 ч. общо 12 подстанции на ЕСО в тези области остават без захранване.

В област Пазарджик засегнати са планинските райони на Велинград, Белово и Пещера. Района на община Велинград остава без захранване поради отпадналата подстанция „Велинград“ на ЕСО. EVN България е ангажирала 36 свои екипи в цялата област.

В цялата област Смолян беше обявено бедствено положение. 26-те екипа на EVN България там успаха да възстановят електрозахранването за редица селища. Към момента по всички аварирали електропроводи се работи. С нарушено електрозахранване остават районите на Смолян, Рудозем, Баните, Мадан, Златоград.

Критична е обстановката в област Кърджали, където в районите на Ардино, Крумовград и Момчилград продължават дейностите на ЕСО по възстановяване на авариралите 4 подстанции. Без електроснабдяване остават редица селища, включително и малки махали.

В област Хасково ситуацията също остава усложнена за момента. Общо 28 групи са на разположение в областта.

На територията на област Пловдив основните аварии са също по  планинските части. Редица населени места остават без захранване поради отпадането и тук на 2 подстанции на ЕСО - „Пясъчник“  и „Нови Кричим“. Тук също EVN България оказва съдействие на държавния системен оператор за включване на схемата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !