Спецполицаи се пазарят със свидетел срещу „Наглите“

Юлиан Христов 15 декември 2011 в 10:43 3147 0

Съдебната палата в София
Съдебната палата в София

Спецполицаи опитвали да манипулират показания на свидетел по „Наглите“. С този мотив адвокатите на подсъдимите от групата за отвличания поискаха изслушването на записи от специални разузнавателни средства, направени по време на разпит в ГДБОП през 2010 година. Според защитата от тях ставало ясно как се прави опит за „напасване“ на показанията срещу групата за отвличания.

Съдът допусна изслушването на разпита на Любомир Димитров- Любо Гребеца, който е дълъг повече от час и се води в присъствието на директора на спецзвеното Станимир Флоров и негов колега. От записа става ясно, че комисарят иска да склони Гребеца, който е бил част от групата за отвличания, да свидетелства срещу останалите. Димитров обаче отказва да съдейства с мотива, че се чувства застрашен, въпреки че по време на разпита той е в затвора.

Комисар Флоров пита Гребеца дали може да даде показания за конкретни отвличания и убийства. Димитров отговаря уклончиво, без да обясни какво конкретно знае. Следващият въпрос на разпитващите е, дали във въпросните престъпления са замесени имената на Антон Петров-Хамстера, Алексей Петров и Вальо Бореца. Отговорът е: „Не точно“.

Полицаите обясняват, че няма как да се разбере кой е „изпял“ членовете на групата и престъпленията им, именно защото Гребеца е в затвора. „Това няма да излезе, че ти си го казал. Ти май ни нямаш доверие. Дай ни ги тези хора да ги смачкаме“, казва разпитващият. Гребеца обаче е убеден, че ще говори, само ако му гарантират статута на защитен свидетел и го изведат от София. Флоров му обяснява, че случаят се следи от близо от премиера, вътрешния министър и от главния прокурор, и всичко което поиска свидетелят като гаранция, няма как да не бъде изпълнено. От разговора става ясно, че Димитров вече е бил преместен в по-добра килия.

Гребеца настоява, че не се чувства сигурен, тъй като вече част от показанията му се появили в столичен ежедневник. От ГДОБП му обясняват, че става въпрос за „медиен натиск“, което в случая било нормално, а в същото време журналистите пишели „измислици-премислици“. Полицаите дори го убеждават, че разпитът не се записва. „Защо мислиш, че ние не се притесняваме - ние сме хората, които ... майката на тази организация“, казва единият от разпитващите в отговор на опасенията на Гребеца.

На сметката на групата „Наглите“ освен отвличания се приписват и убийствата на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата. Поръчителят на убийствата бил високопоставен човек, който дори е изпратил свой представител на мястото, където двамата са били ликвидирани, за да се увери с очите си, че поръчката е изпълнена. Труповете на двамата автокрадци бяха открити в землището на софийското село Железница през януари 2010 година.

Според прокуратурата групата за отвличания се състои от 9 души. Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев-Културиста са обвинени като организатори и ръководители на престъпната банда. Даниел Димитров – Релето, Любомир Димитров, Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков, Кирил Кирилов и Цветозар Савчев са обвинени като участници в групата за отвличания.

Те отговарят пред Темида за 11 похищения и един опит за отвличане, извършени в периода от 2007 до 2009 г.

Става въпрос за похищенията над Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венцислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов и Румен Гунински.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!