Свидетели по "Наглите" разпитвани незаконно пред Флоров

Юлиан Христов 15 май 2012 в 17:31 2961 0

Наглите. Снимка: БГНЕС
Наглите. Снимка: БГНЕС
Свидетели по делото "Наглите" са били разпитвани нерегламентирано, заобикаляйки закона. Това е записано в мотивите по присъдите в мега делото, които бяха публикувани на сайта на Софийски градски съд (СГС). В края на миналата година, в едно от последните заседания в процеса, адвокати на подсъдимите от групата за отвличания алармираха, че спецполицаи са опитвали да манипулират показанията на свидетели. Според защитата са правени опити за „напасване“ на показанията срещу групата за отвличания. Съдът констатира в мотивите си, че разпитите, които са правени в сградата на ГДБОП в София в присъствието на директора на службата Станимир Флоров и зам. главния прокурор Бойко Найденов, са били в разрез на закона.

Макар че законът не поставя ограничения за мястото, където ще се приложи СРС, за кръга от лицата, които ще присъстват при прилагането му и за средата, в която контролираното лице се намира, е очевидно, че чрез използването на тези СРС разследващите органи са избрали незаконен начин да документират процесната деятелност. Този начин е законово неприемлив за изясняване на авторството на отвличанията, тъй като към момента, в който СРС са прилагани.

Председателят на съдебния състав Виолета Магдалинчева прави констатацията, че разпитваните лица са били привикани от спецполицаите и в качеството им на обвиняеми:

Това показва, че по естеството си подслушаната и документирана посредством СРС „беседа” не е нищо друго освен разпит на задържано лице без да са му разяснени правата и без да са осигурени минимално изискуемите гаранции за защита. Подобно тежко заобикаляне на закона не може да бъде толерирано от съда, който при формиране на фактическите си изводи е задължен да изключи упоменатите специални разузнавателни средства. Като приема, че те нямат процесуална стойност, съдът не обсъжда по-задълбочено информацията, събрана чрез тях.

На 2 април СГС оправда половината от участниците в групата за отвличания. Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев и Даниел Димитров получиха 18 години, а Любомир Димитров бе осъден на 15 години затвор. Според съдиите само едно отвличане не е доказано – по този начин на сметката на осъдените се приписват 12 отвличания, като общата сума на присъденото наказание е 444 години: съответно за Ивайло Евтимов 130 години затвор, за Прокопи Прокопиев – 125 години, за Даниел Димитров – 110 години и 76 години затвор за Любомир Димитров. Радослав Лебешковски и брат му Митко получиха съответно една и две години условно лишаване от свобода. Общата сума на обезщетенията, които трябва да бъдат изплатени на жертвите, е 915 хил. лв. Според заключението на съда в групата за отвличания е имало още четирима души. Двама от тях станаха защитени свидетели. Другите двама не са между живите – Иван Пайнавелов-Сапата и Кирил Кирилов-Шкафа. Последният беше убит пред дома си, дни преди да бъде прочетена присъдата срещу него. Съдия Магдалинчева аргументира степента на присъдите с големия брой на отвличанията и проявената към жертвите жестокост. Така магистратите се възползвали от законодателната възможност да завишат максималната за това престъпление присъда с 1/2. Според съда недоказано остава отвличането на Румен Гунински. Младежът беше похитен в края на 2009 година от маскирани, като това отвличане беше приписано на групата на „Наглите“. Според съда обаче това отвличане не може да бъде доказано за това подсъдимите бяха оправдани. От решението на съда стана ясно и това, че групата не е имала свои ръководители. Това стана с оправдавателните присъди срещу Ивайло Евтимов и Прокопи Прокопиев, които бяха сочени от обвинението за тартори на бандата.  
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови