Слух крещи "Аллах Акбар" в НБУ, университетът и МВР отрекоха

Симона Костадинова 18 ноември 2015 в 16:42 5663 3

Бежанци с викове „Аллах Акбар" не са нахлували из коридорите на Нов български университет.

Слухове за инцидент с мигранти, публикувани и от някои медии, създадоха напрежение в онлайн пространството, но бяха опровергани официално от ръководството на НБУ и МВР. 

По време на днешното заседание на вътрешната комисия към парламента зам.-министър Красимир Ципов заяви, че до МВР е "достигнала такава информация" и "все още тече проверка". Малко по-късно обаче стана ясно, че информацията не е вярна. Ципов се обади лично на Атанас Мерджанов, който е член на комисията, за да обяви, че няма подобно нещо.

От Нов български университет излязоха с позиция, в която се казва:

"Уважаеми колеги,

В онлайн пространството в последните два дни излязоха и бяха мултиплицирани публикации с невярно съдържание, твърдящи, че на територията на НБУ са се случили набези, че студентите масово не посещават лекции от страх и че в Университета са приети за обучение бежанци. И трите твърдения категорично не отговарят на истината.

След публикуването и разпространението на тези материали НБУ беше обект на засилен медиен интерес и интензивни въпроси от страна на студентите. С оглед успокояване на общественото напрежение, бихме искали да уверим всички, че не е имало такава случка и сме готови да предоставим записите от нашите охранителни камери на разследващи органи, в случай че към тях има интерес. Всички студенти, които се приемат за обучение в Нов български университет, преминават през процедури за прием съгласно закона, а чуждестранните студенти от трети страни и през процедурите на съответните институции.

В Нов български университет протича спокойна учебна и научна дейност с обичаен ритъм.

Бихме искали също така да Ви информираме, че ръководството на университета е в постоянен диалог с представители на всички институции, свързани с увеличения брой бежанци в страната, още от лятото на 2013 г., включително и с Държавна агенция за бежанците и ръководството на Центъра за настаняване, намиращ се в кв. Овча купел, както и МВР.

Взели сме всички мерки, които зависят от Университета, включително за допълнителна осветеност в района в късните часове, постоянен пост на охранителите на всички входове на територията на НБУ, непрекъснато видеонаблюдение с над 100 камери и засилена бдителност на служителите. Предприели сме и ще продължаваме да предприемаме всички възможни мерки, като регулярно актуализираме системата си за сигурност в рамките на закона и на нашите правомощия.

Съгласно изявлението на министъра на вътрешните работи във връзка със случилото се на 13 ноември 2015 г. в гр. Париж, в НБУ се изпълняват всички предвидени от съответните органи препоръки."

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  За политиката