Швейцария потвърди, че не е издавала шофьорска книжка на Семерджиев

OFFNews 11 юли 2022 в 13:32 2105 1

Георги Семерджиев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Георги Семерджиев

Не е издавана швейцарска шофьорска книжка на Георги Семерджиев, причинил тежката катастрофа на 5 юли на столичния булевард "Черни връх", в която загинаха две момичета - на 22 и 26 години. 

Това е отговорът на Интерпол Берн на отправено от Дирекцията за международно оперативно сътрудничество (ДМОС) към МВР запитване. 

35-годишният бивш футболист Семерджиев помете и уби на място с джипа си две жени на тротоара на кръстовището на булевардите "Арсеналски" и "Черни връх" в София час преди полунощ на 5 юли.

Пред Нова ТВ началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР Танчо Тенев каза, че българската книжка на Семерджиев е била отнето през 2014 г. По-късно вътрешният министър Бойко Рашков заяви на пресконференция, че книжката е била отнета по-рано - през 2005 г.

Семерджиев е залавян шест пъти да шофира без книжка, последният път - на 11 юни. Тогава бившият футболист е заловен от столични полицаи да шофира след употреба на наркотици. Отнето му е и швейцарското свидетелство за управление, което притежава. "Същият водач след известно време слага фалшиви номера на автомобила и започва да се движи по улиците на София", обясни тогава Тенчо Тенев. 

По информация на Дневник обаче Семерджиев е избягал, докато униформените са правили справка на документите му. Така книжката е останала при полицаите, а след случая служителите на 7-мо Районно управление, в района на което е спрян, са го обявили за издирване.

Шофьорът на колата-убиец е криминално проявен с над 50 наказателни постановления. В деня на катастрофата е шофирал без книжка, след като му я отнели на 11 юни, защото карал дрогиран. Задържан е от ГДБОП за черно тото през 2010 г. Задържан е за разпространение на наркотици.

На 6 юли в ДМОС е получено запитване от Главна дирекция "Национална полиция" с молба за спешна проверка на книжката на Семерджиев. 

Оправено е спешно запитване до Интерпол Берн, като е предоставена и наличната информация за задържания бивш футболист. Ден по-късно – на 7 юли, е получен отговор от швейцарските власти, в който се посочва, че Семерджиев не е регистриран в националната база данни на страната за притежатели на свидетелство на управление на МПС.

Той няма валидна шофьорска книжка (настояща или предишна), издадена от швейцарските власти. Информацията е предоставена на 8 юли.

Не е ясно защо след залавянето му с фалшивата швейцарска книжка на 11 юни до фаталната катастрофа - на 5 юли, няма запитване от МВР до Интерпол Берн дали страната е издавала свидетелство на управление на МПС на Семерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки