Шефът на КАТ пред СОС: 30% от шофьорите в София карат дрогирани

Полицията използва дрегери, които ловят употреба на наркотици преди седмица, статистиката не е вярна, коментира общински съветник от ДБ

OFFNews 07 юли 2022 в 11:49 4789 6

Тенчо Тенев

Снимка Архив

Комисар Тенчо Тенев

Дрегерите, които полицията използва, за да лови надрусани шофьори зад волана, установяват употреба на наркотици 5-6 дни по-рано. Това не са водачи под наркотично въздействие, статистиката е изкривена. 

Това заяви общинският съветник от ДБ Веселин Калановски на заседанието на СОС, на което съветниците изслушаха шефа на КАТ в София Тенчо Тенев. Съветникът поиска данни колко от актовете на КАТ падат в съда. Комисар Тенев отговори, че не разполага с точна статистика в момента, но вече е въведена система, при която - ако актът не е попълнен правилно, тя не го приема и трябва да се поправи. 

Почти 30% от водачите в столицата, се качват зад волана след употребата на упойващи вещества. От 30 проби за наркотици 5 се оказват положителни. Това са предимно млади хора, на възраст от 18 до 35 години, каза комисар Тенев пред СОС. Само за последните 24 часа на територията на София са хванати четирима водачи, шофиращи след употреба на наркотици, и петима са употребили алкохол. От началото на годината до момента са заловени 178 души, седнали зад волана след употреба на наркотици. Миналата година те са били с 50 по-малко. За същия период водачите, каращи след употреба на алкохол, са 298. От 200 проби за алкохол 8 са положителни.

Най-натоварените булеварди в София, на които се регистрират огромен брой катастрофи, са Околовръстното, бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Черни връх“.

Комисар Тенев уточни, че от няколко дни тече засилена полицейска операция на територията на столицата. Над 30 екипа на Пътна полиция действат в различни квартали, включително и за провеждането на гонки. Проверките се извършват всяка вечер от 8:30 до 4:00 ч. 

Той коментира поставянето на повече легнали полицаи по булевардите. Не можем да поставим неравности на много места, защото движението е натоварено, обясни комисар Тенев. 

За катастрофата на бул. "Черни връх" и Георги Семерджиев: 

Водачът, който управлява този автомобил, е системен наркоман. Свидетелството му сме го отнели за изтичане на контролни точки. През 2014 г. и 2016 г. са му образувани досъдебни производства за това, че управлява без свидетелство за правоуправление.

Миналата седмица столичната полиция го залавя да шофира след употреба на наркотици. Отнето му е и швейцарското свидетелство за управление, което притежава. Същият водач след известно време слага фалшиви номера на автомобила и започва да се движи по улиците на София, обясни още Тенчо Тенев. Той изреди и още нарушения на Георги Семерджиев, при които столичната полиция е взела отношение. 

Не можем да огреем навсякъде. Ако има възможност Столична община да ни осигури малко средства и да сложим на повече булеварди стационарни камери за заснемане на скоростта, призова той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

bstavrev

20.07 2022 в 16:18

На тия "стаитистиките" им са просто ТОП винаги.. 5 от 30 било 30%.
Предишното дето бях прочел "всеки 3ти шофиращ бил дрогиран", проверявам инфото - 21 позитивни, 27 отказали тест... при близо 10000 проверки. А ся де?!?

А иначе и ако алкохолни дрегер показва само +/- на теста и хваща 6-7-8 дни назад , статистиката ще бъде 99% от шофьорите карат пияни... тъпнята е пълна.

10298

5

AntiZ

16.07 2022 в 07:47

Статия, изначално сбъркана: "установяват употреба на наркотици 5-6 дни по-рано" Това и Ванга не го умееше - да предсказва бъдещето 5-6 дни по-рано! "От 30 проби за наркотици 5 се оказват положителни" И дечицата знаят, че не са 30%, а 16.6%. Ама както казваше Радой и колегата pisnamiotmutri, стъкмистика!

1730

4

Ivan

08.07 2022 в 19:54

Този, понеже е в перманентна позиция "Ни чул, ни-видял", а и нищо не знае следва въпрос: Тенчо, не е ли по-добре да отидеш да пасеш там, откъдето си говедата на местното население? Защо ти и себеподобните ти началници от МВР сте специалисти в нищоневаршене и незнание? За какво ви плащат заплати? Да си мият заптиетата от всички софийски конаци колите у автомивката на един известен рецидивист и наркоман безплатно? Служителка на МВР да го обслужва комплексно? Редовият мие безплатно, а началника, той какво, по-прост ли е? Защо масово боклуците шофират без книжка, дрогирани, пияни? Ама те са "златна кокошка"! Как така ще я колим!?! Нали полицаите деца хранят и ипотечни кредити имат масово! Ако се разрови този коптор, първо, Второ,VII, IV, VI-то такава смрад ще се разнесе, че отново ще наденем маски!

22548

3

dolivo

07.07 2022 в 14:10

да, да си кажат извадката

инак е неприятна ситуацията в тази възрастова група , натиска голям.

аз подпийвам, ако ме хващаше дрегера че съм пил преди 5 дена, книжка нямаше да имам и аз, хехе

5827

1

pisnamiotmutri

07.07 2022 в 12:46

И как го разбра това за 30% някаква статистика от 100 спряни, 30 са дрогирани ли или ей така като Галъп стъкмистика