Шофьор получи акт за дрифт по рекордния член, предвиждаш 3000 лева глоба и година без книжка

Директорът на ОДМВР засякъл дрифтъра, пуснаха катаджии с небрандирани коли да ловят нарушители по градските улици,

OFFNews 07 август 2023 в 18:13 6093 2

Снимка Архив

Подобни ситуации са често срещани по улиците на Шумен и най-вече по "бързия" бул. "Симеон Велики".

Отпускар от Западна Европа получи акт за дрифт по шуменските улици по „рекордния“ чл. 104б, т. 2 от Закона за движение по пътищата, който предвижда глоба до 3 хиляди лева и лишаване от свидетелство за управление за срок от една година, съобщи говорителят на ОДМВР Ася Йорданова. Дрифтърът имал малшансът да показва шофьорско майсторство пред очите на директора на ОДМВР ст. комисар Георги Гендов, който се намирал в съседен автомобил.

Любителят на дрифта е бил санкциониран на бул. „Симеон Велики“ на кръстовището с бул. „Алеко Константиновв“. Там БМВ било спряло като втора или трета кола на червен сигнал на светофара. Щом светнало зелено изпреварил автомобилите и с подаване на повече газ понесъл, занесъл се вляво и вдясно. След това предприел няколко рискови изпреварвания до кръговото на Практикер, но, освен, че го заснели шофьори, го забелязал и директорът на ОДМВР, също кпрял на светофара. Водачът е установен и му е съставен акт.

Втори дрифтър е забелязан на кръстовището на улица „Васил Друмев“ и бул. „Симеон Велики“ с „Мерцедес“ с германски табели, подал газ, изфорсирал здраво двигателя и изпълнил точния състав на чл. 104б, т. 2 – извършил маневра на сухопътна настилка по време на която форсирал двигателя , като умишлено нарушил устойчивостта на автомобила – поднесъл умишлено на пътното платно.

От полицията обявиха, че отношение ще бъде взето и към шофьора на „Голф“ с шуменски табели, който към 8 тази сутрин на същото кръстовище създал предпоставка за катастрофа. По това време полицейски служител завивал наляво, бил изпреварен от дясната страна от „Голфа“, веднага след това шофьорът на колата завил наляво и после пак изпреварил друг автомобил отдясно, след което от най-лява лента завил надясно. Водачът е установен и призован в пътна полиция за съставяне на акт. През последните дни трафикът в Шумен е пренатоварен.

В града има голям брой автомобили на отпускари от Западна Европа, които гледат да впечатлят туземците с расови машини основно с белгийски и германски номера. „Белгийците“, както ги наричат в града, не се съобразяват с маркировка, забранителни знаци или ограничения на скоростта.

Заради напрегнатия трафик ОДМВР е създала организация за линеен контрол на пътното движение с цивилни, необозначени автомобили. Те обикалят шуменските улици и предават информацията за драстични нарушители на най-близките патрули, за да бъдат спрени и проверени. Ако се разминат с проверка на момента, ще бъдат призовани в КАТ.

Подобни рискови моменти, като този на клипа от 10 юли тук са ежедневие в Шумен и, вероятно това е причината ръководството на МВР да пусне цивилни преследвачи да дебнат по улиците на града.

Сигнал за опасни ситуации и нарушители може да подаде всеки, стига сигналите да не са анонимни, уточниха от полицията в Шумен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

2

avitohol

09.08 2023 в 11:57

Сега остана само въпроса коя година ще го накарат да си плати глобата и как ще му вземат парите. Темпото на писане на актове от КАТ е = костенурка на заден ход.

4038

1

Moirae

07.08 2023 в 18:54

Всеки ден по пътищата, човек вижда автомобил, който дими. Дори във видеото има такъв. Та по този въпрос няма ли да се направи нещо? Някога?
 
X

Да помогнем на украинските деца!