Сарафов: Имало е взрив при инцидента с македонския автобус на АМ 'Струма'

В рейса е имало и втори шофьор, но все още не е ясно дали е оцелял. Само двама от пострадалите не са в шок, зам. главния прокурор

OFFNews 23 ноември 2021 в 13:50 5600 1

Имало е взрив при инцидента с македонския автобус на АМ "Струма". Не е изяснено обаче дали той е причинен вътре или е взрив след удар в мантинелата. 

Това стана ясно от думите на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, който даде съвместен брифинг с главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и ръководителя на специализираната прокуратура на Северна Македония Вилма Русевска.

Проведохме съвместно работно съвещание, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество - получаването на всички необходими документи от македонската страна и получаване на биологичен материал за идентифициране на жертвите, уточни Сарафов, като заедно с Йовески коментираха тежкия инцидент на магистрала "Струма", при който автобус се запали и загинаха най-малко 45 души. 

По-рано премиерът на Македония Зоран Заев обясни, че е разговарял с един от оцелелите, според когото е имало взрив в автобуса.

Стана ясно, че към Македония е изпратен списък с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. "Имаме уверението, че се полагат максимални усилия и необходимото сътрудничество", заяви Сарафов. 

"Искам да изразя съболезнования на близките на загиналите и искам да благодаря на колегите от българската прокуратура за съвместната работа", каза главният прокурор на РСМ Любомир Йовески.

Само двама от пострадалите са с "адекватно състояние и могат да свидетелстват. Те се разпитват", обясни Борислав Сарафов.

По информация на разследващите в рейса е имало и втори шофьор, който също е загинал, но информацията не е окончателна. 

Към момента в Северна Македония няма да се води допълнително досъдебно производство, засега то ще е само в България.

Вилма Русковска от спецпрокуратурата в западната ни съседка обясни, че фирмата превозвач е на 20 години и досега не е имала инциденти. Трябва да се провери документацията за техническото състояние на автобусите.

По-рано македонски издания съобщиха, че пътуващите в изгорелия на магистрала "Струма" автобус са били в Турция на почивка, тъй като вчера са имали национален празник, както и че са от албански произход.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови