Продължава издирването на тримата младежи в Стара планина

Последна промяна на 20 май 2014 в 07:54 3190 5

Планинските спасители продължават да издирват трима младежи в Стара планина.

Трето денонощие продължава издирването на тримата младежи, които изчезнаха в района на връх Ботев в почивните дни.

В операцията се включиха военен хеликоптер и парапланеристи, съобщи Нова телевизия.

Близо 50 планински спасители обхождат района на Централния Балкан. Това е най-мащабната спасителна операция, организирана у нас. Радиусът, който се претърсва, е огромен, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Младежите са се изгубили, като са решили да направят преход към хижа „Рай". Те са тръгнали недподготвени и зле екипирани на този преход.

Сигнал са подали късно вечерта в събота, но се оказа, че не могат да дадат точни указания за местонахождението си.

Първият сигнал за младежите е получен от техен приятел, който не е бил с тях. Те са му се обадили, че са в района на голям водопад. При един от разговорите по телефона момчетата са казали, че се движат по пътека, виждат хижа и след половин час ще са при нея.

Около 21:40 ч. в събота обаче те са съобщили на служителите от Планинската спасителна служба, че не знаят къде се намират. Така е започнала акцията по издирването им.

Момчетата са напуснали пътеката, по която са се движили, защото започнало да вали и станало студено. В неделя сутринта те са съобщили, че са добре и са пренощували в пещера. Оттогава няма връзка с тях, тъй като мобилните им телефони са останали без батерии.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2014 в 17:53

Няма място в този район на Балкана (а и на други места), от което 20-годишен човек за един ден да не може да се добере до хижа, шосе или селище.Просто трябва да се следва пътека и все надолу.А тях ги няма вече три дена.Нещо сериозно се е случило или са се паникьосали и са се щурали където им видят очите. Дано ги намерят, но очаквам и да се появят някъде в хижа или селище.

20.05 2014 в 13:30

Дано не сте прави с лошите прогнози. Да падне един е възможно, но да паднат всички ми се струва по трудно.
Вярно, че е студено но се надявам да могат да оцелеят при тази температура. Вода в планината се намира, а липсата на храна за 2-3 дни не е фатална.

20.05 2014 в 08:58

Карлово-Калофер все тая

20.05 2014 в 08:56

Явно е добре човек да носи със себе си и една стара НОКИЯ за всеки случай

20.05 2014 в 08:48


Най-вероятно водопадът е Райското прьскало. А там са отвесни скали. Пътеката от х. "Рай" до вр. Ботев ("Тарзановата пътека" е доста стръмна и не е като да няма къде да се пребие човек, особено ако е влажно, обувките му не са подходящи и не е достатьчно светло. Дано стане чудо, та ги открият живи и здрави, но не ми се вярва. Лоша работа!