Два хеликоптера търсят изчезналите в Стара планина младежи (обновена)

Последна промяна на 19 май 2014 в 08:00 8160 7

Включваме два хеликоптера в издирването на изгубилите се в Стара планина младежи, обяви председателят на БЧК Христо Григоров.

20-годишните момчета от Велико Търново и Стара Загора се изгубиха в събота в района на връх Ботев. Те тръгнали с кола от Карлово и са поели към върха без екипировка, оборудване и храна.

Сигналът за изчезнали младежи в района на хижа Рай е получен на 17 май в 18 ч. Към 21 ч., след направена конферентна връзка по тел. 112, става ясно, че младежите не са там и не познават района, в който са. В 23 ч. тръгват планински спасители от Карлово и Калофер, в 6 ч. следващата сутрин към тях се присъединяват екипи от Пловдив и Сопот.

Участват 20 планински спасители и 4 души доброволци от Карлово. Днес още 15 спасители се включиха в нея.

Ако днес не бъдат открити младежите, шансовете за оцеляването им намаляват – те нямат със себе си нито вода, нито храна, нито подходящи дрехи, допълни Григоров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2014 в 17:52

аз пък не мога да разбера как тъи се губи някои като видиш че не стигаш за където си тръгнал кръгом обратно или следвайки някое дере си слизаш в населеното място особено при положение те тея дни бяха хубави за един ден спокойно мои да се ориентираш и да си слезеш

19.05 2014 в 17:05

Баси... как тръгваш на такъв поход без екипировка?! То до Рай си е товарещо за начинаещ, камо ли и до вр. Ботев... По това време от годината на пътя за Ботев последователно ни пече слънце, валя дъжд, пак пече слънце и накрая се изви снежна виелица...

Дано ги намерят момчетата, ама това тяхното си е чист идиотизъм.

19.05 2014 в 15:31

Абе, ГЛУПАК такъв! Не знам майката природа как е създала изрод като тебе! Каквито и да са, са хора, нечии деца. Ами ако ти или твой близък е на тяхно място, дали ще говориш толкова смело за кръговрата на живота... Не изказвай мнение, което в такъв напрегнат момент не е желано. Има едно житейско послание...Внимавай какво пожелаваш на ближния, после ще ти се върне... Дано момчетата са добре!

19.05 2014 в 14:51

Трябва да действа закона за естествения отбор. Тези идиоти утре ще създадат идиотчета.

Природата си знае работата, но в случая спасителите й пречат...


19.05 2014 в 13:09

Дано ги намерят младежите ама да тръгнеш в такава обширна планина (Стара планина при това!), която не познаваш, без екипировка, без провизии и да се запътиш просто ей така към най-високия връх - двехилядникът Ботев (а вр. Ботев се води един от най-ветровитите!) си е чисто самоубийство!!

19.05 2014 в 12:39

„Нелогични и неадекватни са тези действия на младежите. Те правят обратното на това, което им казвахме“, обясни шефът на спасителната група от София Цвятко Цветков. Когато в събота вечерта тримата младежи се свързали с него, той им казал да се върнат към една хижа, покрай която те са минали преди това. Но те са отказали и са поискали хеликоптер, който да им осветява пътя.
Освен това много време е загубено, докато 11 часа в събота момчетата са се мотаели и чак около 19ч. вечерта са подали сигнал в хижа „Рай“, след това са се свързали бащата на едното момче и чак около 22 ч. спасителната служба е била сезирана. Остава неясен и въпросът, защо младежите, които продължават да не се показват на открито, не запалят поне огън, за да сигнализират къде са, след като знаят, че ги търсят. Освен това родителите на едното момче са казали, че той отскоро има модерен смартфон Samsung S5. Не се знае защо той не е включил навигацията, нужно е само да се включи GPS-a, да вземе координатите и да ги изпрати на някой. Всичко отнема не повече от 5 мин включен телефон, и 1 смс и да чакат там без да мърдат.
По неофициална информация се спряга версия на спасителния отряд, че има съмнения за наркотици. Колата на момчетата е паркирана над местността Паниците. Вътре в нея има раници и якета. „Кой тръгва на хижа без да си вземе раницата и якетата“, попитаха спасителите.

19.05 2014 в 09:57

Без оборудване,без храна и непознаване на района?!Ееех хлапета,понякога е нужно и да мислиш,а не да хвърчиш над облаците с младежката си самоувереност.През май месец,в района на връх Ботев ,може и снежна буря да те застигне,а вечер температурите са около нулата!Дано ги намерят живи и здрави!