Военен хеликоптер с термокамера издирва младежите в Стара планина

OFFNews 19 май 2014 в 15:41 6236 9

Кугар

Снимка OFFNews

По искане на Българския червен кръст (БЧК) военен хеликоптер се включи в операцията по издирването на тримата изгубили се младежи в Стара планина.

От Военновъздушните сили (ВВС) съобщиха, че екипажът на вертолет „Кугър” от 24-та авиационна база, който е назначен в дежурство по аварийно-спасително осигуряване, ще изпълни специални полети за оглед на района. На борда му има специализирана апаратура, сред която и топлинна камера, предназначена за издирвателни и спасителни дейности от въздуха.

Вертолетът е излетял в 14.15 часа днес.

По-рано днес стана ясно, че в издирването в района на връх Ботев ще се включат два цивилни хеликоптера. Оказа се, че те са недостатъчни, за да бъдат открити младежите. 

20-годишните момчета от Велико Търново и Стара Загора се изгубиха в събота в района на връх Ботев. Те тръгнали с кола от Карлово и са поели към върха без екипировка, оборудване и храна.

Сигналът за изчезването им беше получен на 17 май в 18 ч. Към 21 ч., след направена конферентна връзка по тел. 112, става ясно, че младежите не са там и не познават района, в който са. В 23 ч. тръгват планински спасители от Карлово и Калофер, в 6 ч. следващата сутрин към тях се присъединяват екипи от Пловдив и Сопот.

Издирването продължава и днес. Ако днес не бъдат открити младежите, шансовете за оцеляването им намаляват – те нямат със себе си нито вода, нито храна, нито подходящи дрехи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!