Припаднал епилептик 1 час чака линейка пред ТУ в София

Николаос Цитиридис Последна промяна на 06 април 2016 в 07:44 7119 9

Снимка Иван Габровски/OFFNews

Припаднал мъж с епилепсия един час е чакал линейка пред Техническия университет в София. За това алармираха читатели на OFFNews, които подали сигнал на 112, но без особен резултат. 

Инцидентът става вчера около 20 часа пред сградата на Техническия университет. 

"Минавайки през ТУ видях, че там има струпана голяма група хора, които са наобиколили мъж в безпомощно състояние, но поне контактен. Хората вече бяха викнали линейка, като им казали, че ще се забави 1 час, за да стигне до тях", разказва нашият читател.

По телефона диспечерката на спешния телефон казала на хората, обадили се за помощ, че не може да се праща линейка за всеки пияница.

Свидетели разказват още, че още по-страшно станало, когато дошла линейката.

"Екипът се състоеше от млада дама и един шофьор. Добре че бяхме повече хора, за да можем ние да вдигнем припадналия мъж."

По разказ на очевидци шофьорът е бил с цигара в уста през цялото време, което за малко не станало причина носилката да се обърне.

В крайна сметка мъжът е откаран в болница, като за момента няма информация за неговото състояние. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2016 в 12:39

Емануил Найденов, пристъпите ИЗИСКВАТ спешна помощ, когато са Гранд Мал или така наречените големи пристъпи, защото това може да доведе до смърт. Като човек, който има епилепсия и поне 10 пъти съм припадала навън за съжаление знам колко е ужасно да не знаеш къде и как може да ти се случи и как ще реагираш. Спешната помощ е да ти сложат диазепам, за да не се повтори пристъпът и да не влезеш в цикъл от поредица пристъпи, които да те вкарат в кома или просто да си заминеш. Ако пристъпите са малки, те минават и отминават. Гледам големи умници са се навъдили, но малко са наясно за какво иде реч.
А колкото до стандартите за спешна помощ. За тях трябва да се пита олигофренът Москов.

06.04 2016 в 12:14

Ало, гьотверния, как да се сетиш, бе, брат, то се сещат хората, които имат акъл в главите си, а не лайна. А на лайно и да му обясняваш - все лайно ще си остане и пак няма да зацепи. Така че и обяснения няма да получиш. Стой си с лайната в главата и им се радвай как се пляцикат, явно това го можеш. За друго не си дорасъл, няма и да дорастеш.

06.04 2016 в 11:07

Уж линейките щяха да имат"стандарт"за пристигане.....поне така се твърдеше"свише".Диспечерката е решила,че се касае за пияница....как е рабрала-не знам.
А за сведение на 1,припадък/гърч...може да доведе до смърт.Самата болест е с множество прояви и видове.И в никакъв случай няма"евтина сензация"при гърч.А това,бил ли е контактен...едва ли хората на място,са критерий,дали да дойде линейка или не.Случаят е безобразен,така както е описан.

06.04 2016 в 10:49

И с какво са помогнали бе,Дупегладков,с това че са го гледали докато дойде линейката или с друго...обяснете ми щото не се сещам.По принцип епилептичните припадъци преминават за няколко минути и човек просто трябва да бъде оставен на мира докато се възстанови и си отиде в къщи,линейкаджийте най-много да му боднат един диазепам на изпроводяк,а такива като Владко Дупегладков Господ си ги наказва може би с това да се задавят и удавят в сополите си които раздават без да имат и най-малка представа от нещата...

06.04 2016 в 10:25

Като очевидец и присъствал на няколко епилептични пристъпа от тип "Гранд мал", мога да кажа, че човекът беше контактен само в началото след пристъпа, а състоянието му се влошаваше с всяка изминала минута, докато на двадесетата минута той нямаше никакви рекции и беше абсолютно неадекватен.. Понякога "Гранд Мал" може да продължи ужасно дълго време, а ако не бъде контролиран със специални медикаменти за успокояване на епизода, може да има доста фатални последици за мозъка на човека.
Ситуацията, докато качим човека на линейката беше наистина ужасяваща. Шофьорът слезе с цигара в уста и обикаляше с нея, докато качва пациента и съответно след това в самата линейка, след като го качиха, докато бяха затворени вратите. Крайно грозно беше това му поведение, предвид че пострадалият имаше инхалатор в себе си и се предполага, че има някакви проблеми и с дихателната система.

06.04 2016 в 09:50

Браво на хората, че са помогнали! А помиярите от линейката не заслужават и да си хвърлиш сопола върху тях.

06.04 2016 в 08:55

Мда, *обичайно. Ами ако сега не е било *обичайно ? Има случаи да са продължавали часове и дори дни.

06.04 2016 в 08:21

В цяла България е така. В Ямбол например линейките преди да тръгнат на адрес спират до баничарницата намираща се до входа на болницата, за да може екипа да закуси.

06.04 2016 в 08:08

Тези, които са наясно с болестта „епилепсия" знаят, че пристъпите обичайно продължават няколко минути и НЕ изискват спешна помощ. Човекът даже е бил „контактен", т.е. вероятно не се касае даже за епизод с генерализация. Според мен тук се търси евтина сензация, без да се проверят фактите.