ГИТ проверили завода преди месец, не видели нищо опасно за хората

Ивайло Анев 02 октомври 2014 в 12:51 4028 2

Главната инспекция по труда е проверила завода за боеприпаси в Горни Лом преди по-малко от месец - на 6 август. Инспекторите обаче не видели никаква потенциална опасност за живота и здравето на работещите в него.

Снощи след взрив в завода 15 души се водят в неизвестност. 12 от тях са работници, останалите трима са от ръководството на цеха. Сред тях е и изпълнителният директор на завода Емил Митков, който е син на собственика. Вероятността да са загинали е много голяма.

"Проверката не е установила нарушения, които пряко застрашават живота и здравето на работещите във взривилия се вчера завод за утилизация на боеприпаси в Горни Лом", съобщи Виолета Добрева от инспекцията на труда пред "Дарик".

Проверките през последната година показали нарушения като липса на инструкции за безопасна работа, липса на втори изход на цеха за утилизация, използване на старо работно оборудване, съхранение на взривни вещества на втория изход в производството на тротилова пресовка. Инспекторите установили, че има и текучество на кадри, което се отразява на обучението на персонала. От ГИТ издали задължителните предписания за нарушенията и съставили актове. Предписанията били изпълненявани, а за последните все още не бил минал крайният срок.

Добрева не може да отговори категорично на въпроса дали след взрива заводът в Горни Лом ще продължава да работи. ГИТ щели да преценят и да предприемат мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!