Пясъчна буря причинила катастрофата на испанския самолет над Африка

OFFNews 24 юли 2014 в 15:46 6326 3

Вероятната причина за катастрофата на самолета на испанската компания Swiftair е мощна пясъчна буря, която се разразила над Мали. 

Северната част на страната, през която е прелетял самолетът, снощи била обхваната от бурята. 

Според френският външен министър самолетът вероятно е паднал в северната част на Мали. Все още има и информация за това, че машината се е разбила в река Нигер, която минава през Гвинея, Мали, Нигер и Нигерия. Към момента официално се знае, че 50 души на борда на самолета са били французи. 

Към момента отломки и с това - официална информация за разбиването на самолета, няма. 

"Не знаем дали самолетът е на малийска територия. Властите в Буркина Фасо, Мали, Нигер, Алжир и дори Испания са мобилизирани", каза пред журналисти Исса Майга, говорител на Националната гражданска авиационна агенция на Мали. 

В 13.31 часа местно време два френски изтребителя "Мираж 2000", базирани в Западна Африка, са изпратени, за да издирят самолета. Изтребителите ще обходят областта, където за последно е засечен самолетът.

Според тиражираната към момента версия, екипажът на пътническия самолет, на борда на който имало 116 души, получил нареждания да направи маневра, за да избегне сблъсък с друг самолет. Самата катастрофа е станала заради лоша видимост, докато самолетът извършвал маневрата.

Контактът с машината McDonnell Douglas MD-83 е изгубен над Мали, в близост до границата с Алжир, малко след промяната на курса. Алжирските власти за последно са осъществили контакт с екипажа в 1.55 часа, докато самолетът бил над Гао, Мали.

Самолетът е излетял от Буркина Фасо в 01.17 часа местно време, като трябвало да кацне в Алжир в 5.10 часа.

   

Снимка, разпространена в социалните мрежи, показва бурята, която се разразила по същото време, когато самолетът минавал през Мали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!