''Аз съм руснакът Егор, още не си ме хванал'': и след изборите плашат с бомби. Искат пари от десетки училища

Александра Маркарян 04 април 2023 в 09:37 5602 3

119. СУ в София

Снимка Александра Маркарян

119. СУ в София

Бомбени заплахи и след изборите продължават да получават десетки училища, към които вече са прибавени и висши училища. Рекетьорско писъмце получиха тази сутрин над 50 училища – по информация на СДВР за БНР - и няколко университета.

Текстът му – публикуван от директора на 119. СУ в София Диян Стаматов – гласи:

„Все още не си ме хванал. Аз съм същият Егор Синянский. А с мен е брат ми Даня Зайнуллин. Руснак, живеещ в България. Вербувал съм много хора в моя легион и съм се снабдил с оборудване за производство на бомби и оръжия. И ние ще стреляме и ще взривим всички училища и университети в София по всяко време. Можете да избегнете това, ако прехвърлите голяма сума биткойни в моя криптопортфейл.

...

Трябват ми вашите пари. Ако няма пари, терорът ще продължи. Ако има пари, всичко ще приключи.

Ние чакаме.“

От снимката на Стаматов се виждат и електронните адреси на останалите получатели. Сред тях са 11-то, 105-то, 50-то, 152-ро, 2-ро, 26-то, 23-то, 109-то, 138-мо, 123-то училище. Заплахата е пратена и до Академията на МВР, до Висшето училище по застраховане и финанси, до Химикотехнологичния и металургичен университет.

Заплахите – започнали дни преди изборите на 2 април и спрени за самия вот в неделя – бяха подновени днес, в първия учебен ден след вчерашния почивен заради изборите.

Такава имаше и към пловдивско училище. Две шестокласнички се обадили уж анонимно в Основното училище „Димитър Димов“, а след като ги хванали, чистосърдечно признали, че не им се учи. Междувременно обаче там евакуирали останалите ученици, претърсили и не открили бомба. Но открили девойките.

"Просто решили, че не им се учи и подали сигнала", обясни директорката Спаска Кожухарова пред „24 часа“.

Момичетата ще бъдат наказани. Предстои педагогическият съвет да определи как.

В две от заплашените днес учебни заведения са прекратили занятията. Те са в с. Доброславци и гр. Нови Искър. По този повод главния секретар на МВР днес смъмри директорите, че са спрели занятията – това по новите правила решавало МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

04.04 2023 в 15:21

Това не е рашня. Това е някой копейкин.

1687

1

Пенчо Прикарчин

04.04 2023 в 12:59

КуЬ за рашнята!