Отстраниха за 2 месеца от полицията Симона Радева

Рени Петрова 11 юли 2022 в 12:08 3614 4

Симона Радева

Снимка Facebook

Симона Радева

Със заповед на директора на СДВР от 8 юли е образувано дисциплинарно производство срещу служителка в Първо РУ за нарушение на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, съобщиха от пресцентъра на полицията. 

Става въпрос за Симона Радева, за която се твърди, че е помогнала на задържания след тежката катастрофа на бул. "Черни връх" в София Георги Семерджиев. В нея загинаха две момичета - на 22 и 26 години, а Семерджиев избяга и беше открит след 14 часа в дома на родителите си. 

Два дни след катастрофата - на 7 юли, вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че МВР ще проверява дали има нарушения на полицаи.

Според източници на БНТ тя е имала връзка със Семерджиев и когато не е била на работа, е оставяла радиостанцията си. Така той е можел да подслушва работата на полицейските служители.

"Вече е установено, че служителка на МВР е замесена в случая със Семерджиев. Тя има отношения с него, какви са точно - предстои да се изясни в хода на разследването. Там (в колата на Семерджиев - бел. ред.) са открити такива предмети, които са атрибути на полицаите - синя лампа, палка. Едва ли има основание в колата на този човек да има предмети, които се ползват единствено от полицаите", каза тогава министърът.

Сега от МВР съобщават, че служителката работи в група "Охрана на обществения ред" към сектор "Охранителна полиция" при Първо РУ и че е отстранена от длъжност за 2 месеца, считано от 8 юли.

Законът позволява еднократно удължаване на срока с още един месец.

От информацията става ясно, че Радева е нарушила правила, които касаят прикриване на правонарушение и "отношения с правонарушители".

От вътрешното министерство съобщават, че служителката е нарушила точки 15, 19, 20, 83 и 86 от Етичния кодекс за поведение на държавни служители в МВР, които гласят: 

15. Държавният служител съобразява законността на действията, които възнамерява да предприеме.

19. Държавният служител пази доброто име на институцията, която представлява.

20. Държавният служител насърчава хората да спазват закона, като дава личен пример с поведението си.

83. Държавният служител не прикрива доведено до знанието му правонарушение или такова, на което е свидетел, като предприема необходимите действия за неговото предотвратяване, пресичане и разкриване.

86. При отношенията си с правонарушителите държавният служител запазва неутрално поведение, като действа по начин, който не подлага под съмнение неговата обективност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

dd292929

11.07 2022 в 15:10

браво

700

3

ReniPetrova10

11.07 2022 в 14:55

Браво

14469

2

случайно прочетох

11.07 2022 в 14:35

А защо не е дисциплинарно уволнена и привлечена под отговорност?
Роднините ѝ в кое районно са на работа?

12073

1

IvanofRumen

11.07 2022 в 12:38

Какви 2 месеца. Завинаги, защото полицията в България е пълно с такива. Всички институции са разбити и подчинени на мутрата с най-голям опит в управлението.