Откриха 100 кг опасни вещества в апартамент в ''Люлин''. Иззеха ги и... ги върнаха на домоуправителя

OFFNews 30 ноември 2023 в 10:10 2176 0

Снимка БНТ

Около 100 кг опасни вещества - живак, киселини и основи, бяха открити в сряда вечер в столичния квартал "Люлин". Служители на "Аварийна помощ и превенция" ги прибраха, но след това са ги върнали, предаде БНТ. 

Оказва се, че веществата са твърде много и следва домоуправителят на сградата да се погрижи за унищожаването им. 

Хора от блока обясниха, че в апартамента живее мъж, гледал възрастен човек, който обаче наскоро починал. След това мъжът, грижещ се за починалия, продължил да обитава жилището.

Мъжът, работещ като санитар, заяви, че опасните материали са били на починалия. Сигналът е бил подаден от съседи, които случайно са попаднали на необичайната гледка. Собственикът на апартамента е в САЩ.

По думите му много пъти е питал какви са тези шишета, а отговорът е бил: "Не пипай, те са много опасни".

"И когато е чуждо жилището, аз нямам право нищо да кажа. Наскоро пред комшиите, които ми помагат за багажа, аз споделих, че той ми каза, че са много опасни, че са били за БАН, има взривоопасни неща. Имаше и някакви кутии от Русия. Навсякъде имаше разни прахове, шишета", допълни той. 

От специализирания екип първо обясниха, че веществата се слагат в контейнер и се предават на фирма за унищожение.

"Те са корозирали вещества, живак, доста опасни вещества са", обясни Янко Янков, цитиран от БНТ. 

Оказва се обаче, че няколко часа след изземането на веществата, те са върнати.

"Странното беше, че получиха някакво обаждане, след което казаха, че връщат всичко в апартамента, защото количеството е голямо и аз като домоуправител да се погрижа за унищожаването на тези вещества", каза домоуправителят на кооперацията Виктория Цекова.

Цекова обясни, че са ѝ дали телефон на частна фирма, която да унищожи веществата, но ще трябва да заплати хиляди левове за услугата, тъй като собственикът на апартамента не живее в България.

"Търсихме го многократно, той не си вдига телефона. Отговорност се търсеше от мен като домоуправител до снощи. Първият екип, след като казаха, че трябва да платя за унищожаването, си тръгнаха. След това ми се обадиха, че до 30 минути ще дойде друг екип и те вече ще ги вземат. Казаха, че са получили обаждане от високо равнище и затова са дошли. Доколкото знам покойният собственик на този апартамент е работил в химически завод. Предполагам, че тези вещества са събирани с години. С каква цел обаче, не знам", каза още Виктория Цекова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!