Новороденото в Тетевен починало от нанесени травми

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2015 в 11:01 8346 16

Новороденото в Тетевен починало от нанесени травми

Неглижиране на състоянието на плода и методи за раждане, които довели до механична и биохимична травма на плода - това са част от причините, които са довели до смъртта на новороденото в тетевенската болница.

Изводът е в резултат на одита на здравното министерство след инцидента с починалото новородено. Майката подаде жалба, според която по време на раждането върху нея е упражнено физическо насилие и това довело до смъртта на бебето ѝ.

От изводите на медицинския одит става ясно, че е имало пропуски още от момента на приемането на родилката в болницата, дежурният лекар неправилно е преценил възможностите за вагинално раждане и "прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен". С това е пропусната възможността да бъде направено Цезарово сечение, което давало по-добри прогнози за плода. 

От изводите става ясно, че причина за смъртта на бебето са приложените от докторите методи, които са довели до механична и биохимична травма на плода. Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е направил пропуски при на раждането, смятат одиторите. Интрапарталната асфиксия и опитът за налагане на форцепс са причина за тежкото депресивно състояние с механични тъканни, съдови и вътремозъчни увреждания, се посочва проверката. 

Заключението за причината за смъртта е: "Непосредствена причина за смъртта е полиорганна недостатъчност в резултат от развил се ДИК синдром, проявен морфологично с масивни паренхимни кръвоизливи  и огнищни некрози във вътрешните органи, както и кръвоизлив в храносмилателната система".

Одиторите правят предложение за образуване на административнонаказателно производство.

Междувременно по случая проверка започна и прокуратурата. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт на новородено дете поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, уточняват от прокуратурата.

В хода на разследването се разпитват свидетели, изискана е цялата медицинска документация по случая от болниците в Тетевен и Плевен, както и от Регионална инспекция по здравеопазване - Ловеч. Ще бъдат изискани информация и документи от ИА “Медицински одит“. Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.06 2015 в 23:53

giotwer-e 14, е от такива доктори като теб леко ме побиват тръпки и бих желал да не им попадам в ръчичките. Дето за по тридесет години стаж една грамотна епикриза не са сколасали да се научат да напишат, да не говорим за другите екстри, като например избора на изрази и думи, които казват всичко, всичко.

02.06 2015 в 19:32

14,тъп и некадърен е на майката ти чадото.
Толкова си вдлъбнат, че даже не си вдянал,че аз по професия, родилки не гледам, лумпене.

02.06 2015 в 18:23

Айде,тъпаци,знаете вие как се води раждане."Лекар БГ" ти кога успяваш да пишеш и наблюдаваш родилката.Големи специалисти се извъдихте,че и обобщения правите-най-големите професионали и специалисти са в големите болници-ай сиктир-на всякъде има специалисти достойни да лекуват всеки от вас и те са доста повече от тия които не могат и не умеят,винаги има такива,винаги ще има грешки,но това не е причина да се правят генерални изводи.От 35 г съм на пангара,бил съм навсякъде по големите АГ болници(първия ми син е роден с висок форцепс) и до сега се прилага Кристелер.Проблема е,че държавата се прави на ударена от 25 год,излизайки,с номера,че няма пари.Пари има ,ама ги крадат и то много(при ген Тонев ВМА генерирала по 5 млн лева месечен дефицит,това е годишния бюджет на общинска болница)направо са се скъсали да работят там,тя медицината е скъпа,ама чак толкова,а колко са като тях.Москов е поредния дрисльо(при това голям)който ще се мъчи да узакони кражбите.Какво очаквате от държава, начело на която е тъпа,обикновена мутра.Щом го търпите него,ще ви се наложи да ни изтърпите и нас тъпите и некадърни лекари.

02.06 2015 в 16:36

@лекар БГ Да, наистина моделът се нуждае от промяна. Но кой ще застави политиците да го променят? Колко от тях са достатъчно компетентни и безкористни да го направят? Корумпираните във всяко съсловие имат много по-голям ресурс да им въздействат. По този модел например, корумпираните университетски преподаватели в съюз с неграмотните студенти налагат модел на висшето образование, който е пагубен за цялата нация. Единствената възможност за реабилитиране на професионалните съсловия е консолидация на читавите професионалисти, които най-сетне трябва да престанат да мълчат, и гражданите - потребители на техните услуги.

02.06 2015 в 16:09

И последно, да не става чат, доктореBG, ама аз пък не мога да констатирам, че моделът е сбъркан и да се оставя в ръцете на алчни некадърници. Искам д-р Москов да промени, каквото може, защото иначе идват Деситата и става... пази Боже.

02.06 2015 в 14:59

До Роси, напълно правилно. Умен и интелигентен човек, не е нужно да е лекар, за да усети нещата.Точно за това, се обърнах към теб с поредното ми мото :МОДЕЛЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БГ Е СБЪРКАН И ПРОВАЛЕН! !!!!Този модел помага и обогатява мафията в тукашната медицина. Колкото и да се напъва Москов, със палатиативни грижи за покойник, няма да му се случи поредната риформЪ.Демагогията и лъжите доведоха до този статус на Здравепогубване. С пръдня боя не става. И с псевдо рифоми, също.
Сегашното състояние на нещата са най-изгодни за популистките политици
Плащаш ЗА, ама на колко?Аз на 1500,но правата ми, като на Село Малинкин, дето взема 2500, а се осигурява на 340.Ако това не е първична лъжа и социализъм в чист вид. ......На времето бях"здравен работник ",ти да видиш. ....С най -искрено уважение към всички работници, съм нещо мноооооого повече от"работник-пролетарий",някакъв.И така е в целият Бял Свят.

02.06 2015 в 14:32

Съболезнования на родителите!
Дори не мога да си представя колко силна болка изпитват от тази жестока и, уви, предизвикана загуба ;(

02.06 2015 в 14:15

@лекар БГ, моето уважение към Вас! Аз наистина съм малко мечтател, не съм лекар, професионално работя отдавна с лекари, в чудеса не вярвам, знам, че медицината е скъпо нещо, отвратително ми е как се играе популистки със здравните вноски, но и как се точат парите недобросъвестно (например за около година на три!!! мои познати махнаха жлъчките и аз не съм убедена, че е било неизбежно, особено когато трябва да се вземат едни пари от Касата)... Та, в резюме, човечността май е отстъпила на сметките откъде да се вземат едни пари, пък пациента кучета го яли. И то да е само при лекарите...

02.06 2015 в 13:59

Горкото бебенце... още не било видяло бял свят и вече е била употребена сила в/у него... истинска трагедия за родителите и близките, за мен също е трагедия, защото това е невинно съдание, живо, до преди да се намесят тези изроди... жената да е знаела да не ражда там...ама на... късмет

02.06 2015 в 13:53

До Роси -дълбаеш в дълбока тема, почти без начало и край.
За да стане хубавото, за което пишеш и казваш"дано"в кратце има 2 чутовни условия 1.Медицина по целият Свят се прави с много пари. И не е икономията и рязането панацеята. Оптимизиране и истински контрол над разходите е нужен.
2.Сегашният ни модел е тотално и брутално сбъркан и изцяло противоречи на първото условие.
Но тук, по тази тема и за това не иде реч.
Тук въпросът е,може ли АГ специалист,да е толкова груб, невеж и арогантен пред лицето на най-великото събитие в живота -Раждането. Това лекар ли е изобщо?
Колкото до коментар 5-ти.....друже, аз започнах по Комунистическо работно въдворение в една циганска махала. За да стигна до Университетска болница, където работих 10.г.на 30 часови дежурства и,уви, деца са умирали в ръцете ми,много пъти. Факт, с който не се гордея, нито пък мога да преглътна. И още помня лица,имена и фаталните им диагнози. Та внимавай с обобщенията.
Лекари в БГ не осават, Роси.Хем заради тоталната медийна и обществена война срещу съсловието,хем поради в пъти по-добрите условия за заплащане, труд и реализация навън.
А това нещо,провело това "раждане"е лекар по документи. Аз познавам не един подобен. Но Моделът и Системата ги търпят.
Защо,не знам. До кога -също.
Нямам грам претенция за идеално ст и непогрешимост. Само знам, че имам душа, морал и съвест.