Новороденото в Тетевен починало от нанесени травми

OFFNews 02 юни 2015 в 11:01 9300 16

Новороденото в Тетевен починало от нанесени травми

Неглижиране на състоянието на плода и методи за раждане, които довели до механична и биохимична травма на плода - това са част от причините, които са довели до смъртта на новороденото в тетевенската болница.

Изводът е в резултат на одита на здравното министерство след инцидента с починалото новородено. Майката подаде жалба, според която по време на раждането върху нея е упражнено физическо насилие и това довело до смъртта на бебето ѝ.

От изводите на медицинския одит става ясно, че е имало пропуски още от момента на приемането на родилката в болницата, дежурният лекар неправилно е преценил възможностите за вагинално раждане и "прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен". С това е пропусната възможността да бъде направено Цезарово сечение, което давало по-добри прогнози за плода. 

От изводите става ясно, че причина за смъртта на бебето са приложените от докторите методи, които са довели до механична и биохимична травма на плода. Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е направил пропуски при на раждането, смятат одиторите. Интрапарталната асфиксия и опитът за налагане на форцепс са причина за тежкото депресивно състояние с механични тъканни, съдови и вътремозъчни увреждания, се посочва проверката. 

Заключението за причината за смъртта е: "Непосредствена причина за смъртта е полиорганна недостатъчност в резултат от развил се ДИК синдром, проявен морфологично с масивни паренхимни кръвоизливи  и огнищни некрози във вътрешните органи, както и кръвоизлив в храносмилателната система".

Одиторите правят предложение за образуване на административнонаказателно производство.

Междувременно по случая проверка започна и прокуратурата. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт на новородено дете поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, уточняват от прокуратурата.

В хода на разследването се разпитват свидетели, изискана е цялата медицинска документация по случая от болниците в Тетевен и Плевен, както и от Регионална инспекция по здравеопазване - Ловеч. Ще бъдат изискани информация и документи от ИА “Медицински одит“. Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!