Необичайно активизиране на руски бойни самолети стресира Европа

OFFNews 30 октомври 2014 в 11:20 9667 27

Необичайно активизиране на руски бойни самолети стресира Европа

Снимка Руското министерство на отбраната

Руски бомбардировачи Ту-95.

19 руски бойни самолети вдигнаха под тревога военновъздушните сили на НАТО и няколко европейски държави. На 28 октомври германски изтребители, които охраняват въздушното пространство над балтийските държави в операцията на НАТО Baltic Air Policing, са били вдигнати под тревога и пратени да прехванат прелитащи над Балтийско море два руски изтребителя МиГ-31, два Су-34, един Су-27 и други два Су-24.

На следващия ден три големи групи руски самолети прелетели „на ръба на въздушното пространство на НАТО", като били засечени и проследени от системи за бърза реакция при опасност от Северна Европа и Турция, твърди специализираното издание The Aviationist. Около 3.00 часа сутринта радарите на НАТО засекли и проследили осем руски самолета, прелитащи във формация над Северно море в международното въздушно пространство.

Норвежки изтребители F-16 идентифицирали самолетите като четири стратегически бомбардировача Ту-95 и четири танкера за презареждане във въздуха. В момента, в който бойната формация била засечена, шест от самолетите сменили курса обратно към Русия. Руснаците обаче показали мускули, след като два от бомбардировачите им продължили да се движат в западна посока покрай норвежкия бряг.

Два руски бомрадировача били засечени и западно от Португалия. Същият ден други да два Ту-95 и два изтребителя са прелетели и над Черно море. Следобяд радари засекли други седем руски самолета край Прибалтика - два руски изтребителя МиГ-31, два Су-34, един Су-27 и други два Су-24, вероятно същите, засечени предишния ден.

„Това значително присъствие на руски самолети показва необичайно ниво на активност над европейското въздушно пространство“, се казва в официално съобщение на НАТО.

Според представители на НАТО в нито един от случаите руските самолети не са заявили летателните си планове и не са осъществили радиовръзка с въздушния контрол или властите. Това поставя под сериозен риск гражданската авиация, тъй като въздушният контрол не може да засече бойните самолети и да даде гаранции, че маршрутите на гражданските самолети няма да се засекат с пътя на руската авиация.

От руското Министерство на отбраната обясниха, че не са нарушили международните разпоредби и въздушното пространство на европейски държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!