Изтребители на САЩ прехванаха руски самолети край Аляска

Offnews 20 септември 2014 в 16:20 15435 20

Руски изтребители МиГ-29

Снимка Боян Георгиев

Два руски изтребителя са навлезли в „идентификационната зона на въздушната отбрана” на САЩ и са били прехванати от американски бойни самолети край Аляска, съобщава AFP, като се позовава на източници от министерството на отбраната на САЩ.

Макар руски самолети да са навлизали в зоната и преди, това е „първият път от дълго време”, казва пред AFP пожелал анонимност източник.

Според изданието The Washington Free Beacon, позоваващо се на говорителя на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) Джеф Дейвис, това е втори подобен случай в рамките на два дни. В сряда американски изтребители F-22 са били вдигнати по тревога за прихващането на два Ту-95, два изтребителя МиГ-31 и два самолета-цистерни Ил-78, които били забелязани в небето край северното ѝ западното крайбрежие на Аляска.

Самолетите не са нарушили въздушното пространство на САЩ, прелитайки на 63 мили от бреговете на Аляска.

Другият случай е от четвъртък, когато радарите уловили два руски бомбардировача на 40 морски мили от канадския бряг. 

Властите в Швеция съобщиха, че са поискали обяснение от руския посланик, защото два руски военни самолета са нарушили въздушното им пространство. Шведското министерство на външните работи посочи, че самолетите са навлезли в сряда във въздушното пространство южно от остров Йоланд в Балтийско море. Ведомството нарече това "сериозно нарушение".

Шведският вестник "Експресен" първи съобщи за инцидента, посочвайки, че самолетите са били Сухой (Су)-24, като според информацията те са напуснали шведското въздушно пространство, след като приближил изтребител на шведските военновъздушни сили, допълва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!