Министерските заплати спират да се вдигат на всеки три месеца

OFFNews 12 април 2015 в 08:32 3743 2

Министерските заплати спират да се вдигат на всеки три месеца

Заплатите на министрите няма да се вдигат на всеки три месеца, както е в момента, съобщава Нова телевизия. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита.

В момента заплатите на министрите растат на всяко тримесечие, а пенсиите и минималните доходи по правило се вдигат един път в годината.

Предварителните разчети на Финансовото министерство за прилагане на идеята залагат доходи между 2 и 5 хиляди лева – от заместник- министър до премиер. 

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично за смяна на модела на заплащане, който е в момента, тъй като се стига до парадокси. При масови съкращения средната заплата при нископлатените в обществения сектор расте чисто статистически, а с нея - и доходите на депутати и министри.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира Горанов. 

Новите министерски заплати ще се променят, но не просто така на 3 месеца. Те ще са свързани с реални икономически ипоказатели.

Така, ако бизнесът вдига разходи за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалният сектор реже заплати – така ще е и за министрите.

За 2 години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева - над 11%. В същото време инфлация няма. Статистиката отчита поевтинаване на живота с 3%.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. В момента взимат по 2886 лева – без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване. И управляващи, и опозиция обаче дават заявки, че са готови да подкрепят смяна на схемата.

Депутатите в Германия взимат по 9 хиляди евро, а в съседна Гърция взимат по 6 хиляди на месец. Неофициално обаче се говори, че управляващите от Сириза удържали 40 % от заплатите на своите хора. Гръцките комунисти се оказват още по-крайни - прибирали всичко и отделно сключвали договори с избраниците - за които оставали по 1200 евро месечно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!