Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Масови наказания в МВР заради Лясковец

Юлиан Христов 07 април 2014 в 12:31 5303 3

Цветлин Йовчев

Снимка БГНЕС

Цветлин Йовчев

Масови дисциплинарни наказания предстоят в МВР заради случая "Лясковец".

Тежки наказания ще понесат бившият и настоящият шеф на ОД МВР-Велико Търново. Вероятно ще бъдат уволнени служителите, които ден преди полицейската акция са били пред блока на стрелеца и са породили съмнения у Петко Петков и майка му за предстоящата спецоперация.

Наказани ще има и на по-ниски нива.

Това обяви на брифинг днес вътрешният министър Цветлин Йовчев. За настоящия шеф на ОД МВР-Велико Търново Христо Христов той обясни, че искрено съжалява, защото имал добри резултати.

Трагедията в Лясковец се разигра през нощта на 13 срещу 14 март. Тогава спецполицаи влязоха в дома на Петко Петков, заплашвал преди това нееднократно да стреля по децата от близкото училище, защото вдигали врява. При операцията по обезвреждането на мъжа загина полицаят Емил Шарков, а двама негови колеги бяха ранени. Самият Петков бе прострелян в коремната област и по-късно претърпя животоспасяваща операция. В момента той е задържан.

Вътрешният министър поясни, че причините за трагичния изход са неадекватните действия на служители от ОДМВР Велико Търново, които без да им е дадено разпореждане, са отишли на място, за да заснемат жилището на Петков. Той ги е забелязал, което му е дало възможност да се подготви за щурм на дома му. Според Йовчев, ако СОБТ били наясно със случая, са щели да променят оперативния способ за неутрализирането на Петков. 

Друга причина, довела до трагичния инцидент при операцията, е това, че баретите не успели да проникнат през входната врата на апартамента, в който се барикадирал Петков. 

Йовчев обясни още, че негативно влияние имало и състоянието на отряда за борба с тероризма, който в последните години бил обучаван и използван като "специализирана група за задържане". Много от способите в отряда били занемарени през последните години, а техническата база не била на нужното ниво. СОБТ обаче бил докаран до това състояние през последните 10 години, обясни Йовчев и каза, че такива били заключенията на служителите в отряда. 

Йовчев е категоричен, че в случая в Лясковец не може да се говори за саботаж на операцията, каквато версия беше издигната от депутати от управляващото мнозинство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!