Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Йовчев не вижда своя вина за случая в Лясковец

OFFNews 26 март 2014 в 11:45 1851 1

Вътрешният министър Цветлин Йовчев не смята, че той или главният секретар на МВР имат вина за трагичния изход в случая с Лясковец, при който загина служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Това става ясно от негово интервю за агенция "Фокус". 

"Ако установя, че с мое действие или бездействие по някакъв начин съм допринесъл за този трагичен изход, няма да пожертвам никой – ще взема решението сам за себе си. Искам да ви уверя в следното – не съм човек, който жертва хора, за да спаси себе си, не съм го правил, няма и да го направя", каза Цветлин Йовчев, на въпрос за коментар на информациите, че ще бъде "пожертван" главният секретар на МВР, за да не се стигне до негова оставка.

Йовчев обясни, че събраната до момента информация не показва вина на главния секретар Светлозар Лазаров. "Нека да изчакаме резултатите от проверката и тогава вече ще има окончателно становище", каза Цветлин Йовчев.

Министърът обясни, че обстоятелствата налагали незабавно действие на екипа на баретите.

„Ще изчакаме да приключи проверката, за да имаме пълна картина за това какво се е случило, дали са допуснати грешки и на какво се дължат. Към момента, от информацията, с която разполагам, мога да ви кажа, че аз съм абсолютно убеден, че трябваше да се действа незабавно в този случай. Имаше сериозен риск този човек, който може би, ще излезе, че е психически нестабилен, да стреля по деца. От информацията, която имам, от 2012 г. заключенията, и тези от този случай сега, експертите са на мнение, че е трябвало да се действа по този начин. От това, което ми е докладвано до момента, всички законови изисквания са спазени и оттам-нататък, са спазени и инструкциите и наредбите от МВР. Включително, е имало планове и са провеждани тренировки за тази операция. Дали има персонални грешки при организацията и провеждането на тази операция, тепърва предстои да се изясни”, каза министър Цветлин Йовчев.

Той обясни, че определена група хора, „които претендират да са експерти“, коментират инцидента в Лясковец без да имат достатъчно информация по него.
„Най-вече ме изненада безскрупулността, с която определени кръгове се опитаха да се възползват от тази трагедия. Не ме изненада това, че така усилено искат оставката ми – това не е от скоро. Може би, определени хора копнеят за тази оставка. Също и агресията, с която се спуснаха да я искат, не ме изненадва, то е нещо, което сме виждали и до момента", каза Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови