Две момчета на по 15 години са арестувани в Пловдив за множество писма с бомбени заплахи

Дигиталните терористи искали да регистрират група, да спечелят много последователи и това да им донесе печалба

OFFNews 01 април 2023 в 19:54 2669 1

Снимка

Две момчета на по 15 години, ученици от Пловдив, са арестувани днес във връзка с подадени множество имейли със заплашително съдържание от сряда насам до различни институции и училища в страната. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров пред журналисти пред Шесто полицейско управление в града, където са задържани младежите.

Момчетата обясняват, че са искали да регистрират група, да спечелят много последователи и това да им донесе печалба, коментира главният секретар. Има още едно лице, арестувано в Пловдив за заплашително съобщение към едно училище в града. Той е пълнолетен, криминално проявен.

Образувани са досъдебни производства за подаване на лъжливи сигнали и ги грози до пет години лишаване от свобода и глоба от пет до 15 хил. лева, каза Тодоров. По думите му след понеделник и вторник, когато бе установена хакерска атака от източник извън България, от сряда нататък подаването на сигнали е станало заразно и доста лица са се увлекли по тази тенденция. Всички те са установени благодарение на дирекция „Киберсигурност“, подчерта Тодоров.

Освен арестуваните 17-годишни в София вчера, има още три случая в страната на непълнолетни, които са задържани за изпращане на заплашителни имейли, каза Тодоров. По думите му арестуваните са общо около осем лица.

Местата за гласуване са проверени и са под охрана, няма никаква заплаха за гражданите в изборния ден, посочи главният секретар. Той съобщи, че към днешна дата във връзка с изборния процес са образувани над 120 досъдебни производства, по които са задържани над 100 лица. Сигналите за купуване на гласове са около 600 оперативни и около 400 от явни източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

1

user4eto

01.04 2023 в 20:06

И от "киберсигурност" очакват да им повярваме?
Не, няма как.
Никой не може да ме убеди, че зад тези ялови опити за саботаж на изборите не стоят рашисти.
 
X

Да помогнем на украинските деца!