Демерджиев: 16 служители на МВР имат вина за загиналите при гонката в Бургас полицаи

Най-фрапантни са случаите в "Гранична полиция", повечето са отстранени, други са командировани, обяви служебният вътрешен министър

OFFNews 03 ноември 2022 в 12:05 3355 0

Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

Проверката след смъртта на двамата полицаи, загинали в гонка с автобус с 48 нелегални мигранти в Бургас пред август, е показала, че 16 полицейски служители са нарушили задълженията си, извършили са дисциплинарни нарушения или престъпления. Най-фрапантните са допуснати от "Гранична полиция", обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. 

При инцидента загинаха Йордан Илиев, 31 г., и Атанас Градев, 43 г. Гонката започва призори от Малко Търново и продължи близо 50 километра. Два екипа на "Гранична полиция" правят опит да спрат автобуса, но той навлиза в града с висока скорост. Шофьорът не намалява дори когато е в натовареното кръговото кръстовище при булевард "Струга". В този момент пред него спира патрулният автомобил на Илиев и Градев. Рейсът буквално ги помита.

На двамата полицаи е казано в последния момент за рейса и те не са знаели как се движи, че не се подчинява на опитите да бъде спрян и че шофьорът кара с висока скорост. Информацията е можело да бъде предадена 17 мин. преди сблъсъка, но това е направено 3 мин. по-рано, обясни министърът. 

"Докладът на инспектората е предаден на 28 октомври на Окръжната прокуратура в Бургас, за да прецени дали има данни за престъпления. В останалата си част докладът е предаден на всички ръководители на структури. Това са "Гранична полиция", Жандармерия и ОДМВР-Бургас", допълни Демерджиев.

По думите на служебния министър в доклада са имената на директор на регионална дирекция на "Гранична полиция", началник на ГПУ - Бургас, началник и неговия заместник на ГПУ - Малко Търново. Те не са действали като престъпна група.

Всички замесени в престъплението (става дума за мигрантите - бел. ред.) са били задържани предния ден и освободени на следващия. Стигнали до Харманли, "взели са втори автобус, върнали са се тук и са извършили това, което знаем всички", посочи шефът на МВР. И уточни, че заподозрените за каналджийство са "били отведени в управление на "Гранична полиция", там е работено с тях и след това са пуснати и са си тръгнали". Мотивът е бил, че срещу тях няма достатъчно доказателства и основания да ги задържат.

Предприети са и други действия по отношение на "Гранична полиция" - в окръжната прокуратура в Бургас ще се докладват случаи за гранични полицаи, които са отнемали вещи и пари от мигранти.

"Повечето са отстранени и към момента. Утре ще приключат самите дисциплинарни производства като единият е подал молба за напускане. Предполагам, че има връзка с инцидента и е знаел добре какво ще се установи. Други двама бяха командировани, знаете, споделихме ви за такива служители, които командировахме от границата във вътрешността на страната по съмнения, че се занимават с дейности, които според нас съставляват нарушения. Така че основна част от тези, които изброих, високопоставените, не са на работните си места към момента", отговори Демерджиев на журналистически въпрос дали уличените служители са били отстранени от длъжност.

Демерджиев не назова имена, но в последният ден на октомври стана ясно, че директорът на "Гранична полиция" в Бургас Антон Мирков е подал оставка, въпреки че отрече да има общо със случая с гонката

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews