Прокуратурата: По разработка "Червеи" не са подслушвани протестиращи

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 12:44 5666 12

Прокуратурата: По разработка

По оперативното дело "Червеи" не са подслушвани протестиращи. 

Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което се изнасят данни за проведено разследване в МВР. 

На 13 ноември 2014 година по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е започнала планова проверка за спазване на разпоредбите на закона за СРС. Проверката е направена от седем прокурори в три дирекции - „Сигурност“, „Информация и архив“ и „Инспекторат“.

Резултатите от проверката са поместени в доклад, който е представен на главния прокурор. В него са направени препоръки, а на 26 януари 2015 г. пълно копие от него е било изпратено на министъра на вътрешните работи. Според проверката има констатирани данни за престъпления, свързани с противозаконно разрешаване или прилагане на СРС. Престъпленията са извършени от длъжностни лица, а случаят се разследва от Софийска градска прокуратура (СГП). 

От прокуратурата поясняват, че разследването обхваща и начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по конкретно оперативно дело с условно наименование „Червеи“. То касае действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Проверяващият екип е установил, че обект на СРС е била АИС (автоматизираната информационна система), като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни – над законно установения срок. В случая няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, каквито твърдения се появиха в публичното пространство, обясняват от държавното обвинение.

Обектът на СРС, разрешаването му (мотиви, срок), начинът на прилагане, както и съответствието им с разпоредбите на ЗСРС подлежат на детайлно изясняване, с оглед преценка за евентуални престъпления, се казва още в съобщението на прокуратурата.

По-рано днес бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че по случая настящият министър Веселин Вучков е разпространявал "гнусна лъжа". По думите му разработката била насочена срещу "къртици" в министерството, които изнасяли нерегламентирано служебна информация на лица, извън системата на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2015 в 21:59

Тъкмо да си помисля че прокуратурата може да ни изненада като каже истината,но уви....

10.02 2015 в 15:03

Цацаратурата е 100% престъпна организация с команден център от "Стар беловодски път" и "Позитано"!!!

10.02 2015 в 14:53

До професор манафски :

Нещастник, ето ти малко матрял за зяпане..Спомняш ли си, как същата вечер, след като се разотидоха протестърите, Сидеров излезе да се прави на мъж на едни келеши(15-16 г.)? .

https://www.youtube.com/watch?v=8QPESFuUtRc

10.02 2015 в 14:07

Всъщност журналистиката е ВТОРАТА НАЙ-ДРЕВНА ПРОФЕСИЯ, не проституцията.

10.02 2015 в 13:37Пак пропадна желатието на някои да се изпишат активни борци. Дезинформационният гном Атанасов трябва да бъде съден за разпростпаняване на лъжи.

Все пак, куките колкото и да са тъпи, са наясно че педери няма смисъл да подслушваш, защото ще почне да ти се гади, от това което ще чуеш.

10.02 2015 в 13:36

значи са подслушвани по друга разработка. Името ли е от значение?

10.02 2015 в 13:35

Да бе те купените протестанти са телепати и все нацелват къде да ходят за да се мешат с реалните протестъри и да им предават негативи превръщайки ги после чрез медиите и тях в купени ;) Ама ония роми дето пълниха зала Армеец като ги питаха за Боко Тиквата го мислеха за кебапче, но бяха истински симпатизанти хех. Колкото до гнома - едно време той подписа заповед забраняваща на Чорни и още 20-тина руски олигарси да стъпват в страната. Него комунистите по има с какво да го мразят от пожарникаря с членска книжка към бкп с прякор Тиква.

10.02 2015 в 13:29

Какво значи АИС?

10.02 2015 в 13:21

Оставка! Извинисебе Гном!