Бащата убиец от Русе редовно биел децата си

OFFNews 22 април 2014 в 12:18 4951 1

Мъжът, който преби до смърт седемгодишната си дъщеря в Русе, редовно е тормозил и биел двете си деца.

Това става ясно от обяснения на съседи. 

В неделя 38-годишният баща Пламен Петров сам закарал пребитото от него дете в болница, където лекарите констатирали смъртта на момиченцето. Той твърдял, че дъщеря му паднала и се е ударила, но всъщност медиците открили следи от удари по главата и по цялото тяло.

"Стана ясно, че съседите са чували писъци на деца, дори говорят за удари с тъпи предмети, което е абсолютно престъпление по смисъла на Закона за закрила на детето. Подавайки сигнал, те всъщност оказват помощ и подкрепа на това семейство и запазват със сигурност живота и здравето на едно дете. В противен случай се превръщат в съучастници", коментира днес пред журналисти Мариела Личева, началник на общинския отдел "Социални дейности" в Русе.

Нито една институция в Русе не е получавала сигнали за насилие над малката Пламена, която бе убита на Великден от собствения си баща, показва проверката на социалните служби.

След детайлна проверка на повече от 600 писмени и телефонни сигнали социалните служби и Агенцията за закрила на детето не са открили оплаквания за домашни проблеми в семейството на 38-годишния Пламен Петров. Единствените преписки, които са заведени в полицията, са били за конфликти между него и съседите му.

Пламен Петров е бил освидетелстван с 80% инвалидност, като е получавал всички възможни социални помощи, каза директорът на дирекция "Социално подпомагане" Цветелин Симеонов, цитиран от БГНЕС. Биологичната майка е сключила споразумение с бащата през 2011 г., където са уредени всички въпроси кой ще поеме грижата за децата, режимът за лично отношение и издръжката. "Това споразумение Русенският съд го е утвърдил и на тази база децата са предоставени на бащата, където той е получавал подкрепа от отдел "Социална закрила" под формата на месечни помощи, целеви помощи за отопление, помощ за заплащане на общинското жилище, за децата непрекъснато сме давали семейни помощи за деца. На детето, което е убито, е предоставена еднократна помощ за първолак, тя няма нито едно допуснато отсъствие, което означава, че редовно посещава училище", обясни още Симеонов.

Кръвната проба на Пламен е показала, че не е бил пиян по време на убийството. Все още не са ясни причините за жестокото насилие над дъщеря му. "Нанесеният побой има пряка връзка със смъртта на детето. Има нанесени удари по цялото тяло на детето, като са използвани и тъпи предмети, използвани са ръцете, използвани са и крайниците. Провокацията, която е довело до насилието, все още се изяснява, но по принцип бащата е бил сприхав и конфликтен човек", заяви директорът на ОД на МВР-Русе Георги Великов.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!