Българка е в неизвестност след земетресенията в Турция (обновена)

OFFNews 07 февруари 2023 в 19:30 2547 0

щетите от земетресенията

Снимка Getty Images

Щетите от земетресенията

Българка - майка на две деца, е в неизвестност след разрушителните земетресения в Турция. Това стана ясно от думите на нейна братовчедка пред Нова ТВ. 

Близките на 30-годишната Айлин нямат връзка с нея от момента на труса. 

Жената живее в една от най-тежко засегнатите провинции - Хатай. "Тя ми е първа братовчедка. Когато чухме за случилото се, веднага й звъннахме, но не вдига. Опитахме да се свържем и с мъжа й, но без успех", каза неин роднина. Айлин живее в Турция от няколко дни. Близките й, които нямат връзка с нея, са в България. 

Няма връзка и със съпруга на Айлин. Какво е състоянието на децата и къде са те не става ясно. Близките на семейството се надяват проблеми с мобилната връзка в района да са причина за невъзможността да се свържат.

От Министерството на външните ни работи потвърдиха, че втори български гражданин е в неизвестност. 

Посолството на България в Анкара е подало сигнал към Председателството за управление на бедствия и извънредни ситуации. Понастоящем турската страна не разполага с информация, допълват от МВнР, цитирани от БТА.

Все още се издирва и мъжът с български паспорт, изчезнал в град Искендерун. "Неговите роднини са отишли на място и Консулската служба е във връзка с тях. Има редица хора, които са изкарани от руините от блока му и са настанени в болница. Надеждата е, че той е между неидентифицираните хора в лечебното заведение", каза по-рано днес министърът на вътрешните работи Николай Милков.

Загиналите в Турция и Сирия при двете мощни земетресения в Турция надхвърлиха 5000 души. Ранените са над 20 хиляди. Срутени са хиляди сгради. Президентът Реджеп Ердоган обяви 10-те най-засегнати южни провинции за зона на бедствие и въведе там тримесечно извънредно положение с изявление, в което благодари на 70-те държави, отзовали се с помощ за страната му.

Как да дарим за пострадалите в Турция и Сирия вижте тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови