Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГИТ спря дейността на взривения завод

OFFNews 02 октомври 2014 в 17:17 5529 1

Това е останало от взривения завод.

ГИТ издаде акт за спиране на дейността на взривения завод в с. Горни Лом, където загинаха 15 души, съобщиха от инспекцията.

Не е ясно върху какво ще се прилага този акт, след като заводът е унищожен напълно от взрива. По непотвърдена информация има оцелели още два цеха в района и вероятно за тях ще се отнася забраната да се извършва дейност.

Заводът за производство и съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в с. Горни Лом е собственост на „Видекс” АД.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков съобщи лично на близките на работниците в неизвестност, че при огледа на мястото на инцидента не са намерени следи от хора.

Дейността на „Видекс” АД предполага издаване на удостоверение от главна дирекция „Охранителна полиция” на МВР по силата на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, уточниха от ГИТ.

Оттам напомниха, че за последните 4 години са извършили извършили 20 проверки в завода, при които са установени 143 нарушения.

Повечето от тях са по безопасност на технологичните процеси и работното оборудване и по организацията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, но не са застрашавали пряко живота и здравето на работещите. 

Само тази година от работа са били отстранени 4-ма работника поради липса на правоспособност за извършване на съответната дейност.

Установени са още нарушения, свързани с липсата на авариен изход на единия цех и складиране на части от боеприпаси при резервния изход на другия. Установено е и използване на старо оборудване в процеса на утилизация.

През 2010 г., когато в предприятието отново има тежък инцидент с двама пострадали, също има съставени актове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews