Ивайло Калфин: Инцидентът в Горни Лом не е грешка, а престъпление

Нели Чолашка 03 октомври 2014 в 16:30 5902 2

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин е водачът на листата на АБВ (№ 14 в бюлетината) за 3 МИР-Варна и 25 МИР-София. Той беше водач на листата на АБВ на изборите за Европейски парламент. 

Днес е ден на траур в памет на жертвите на инцидент, който е резултат от серия от грешки. 15 души загинаха след взрив в завод "Миджур" в Горни Лом. Вашият коментар за тази трагедия?

Серията от грешки е очевидна и за мен това не са грешки, а са престъпления. В този завод е имало и предишни инциденти и в памет на загиналите трябва да има наказание за тези престъпления. Но тук стои и друг въпрос - за хората, които за 250 лв. отиват да чукат по мините. Това е големият проблем - докъде са доведени хората в България - за 250 лв. да блъскат по гръцките мини (във взривения завод са били обезвреждани мини от Гърция) и всеки ден да играят на Руска рулетка с живота си. Този проблем е извън предприятието, той е в цялата държава.

Не е ли също кризата с КТБ резултат на серия от грешки и как бихте я решил, ако зависеше от вас?

В КТБ, без да коментирам реалното състояние на банката, защото не го зная, действията, които бяха предприети от институциите, на практика засилиха проблема. Първо Централната банка беше неадекватна, но тази нейна неадекватност беше свързана и с това, че прокуратурата отстрани шефа на "Банков надзор" преди това, също прокуратурата направи показни мероприятия около КТБ. Медии на враждуващи бизнесмени също помогнаха. И всичко това доведе до внушението, че тази банка е много зле, че парите на хората вероятно са застрашени, което неизбежно подреди опашките пред банката и я вкара в ликвидна криза. До голяма степен това се дължи на институциите като БНБ, прокуратурата, медиите.

Оттам нататък ние виждаме, че в момента се нарушава европейското право. Можеше предишния парламент, преди да се разпусне, защото кризата беше започнала, да поправи някои закони. До 20 дни след затварянето на банката гарантираните депозити трябваше да бъдат на разположение на вложителите, за да може да се успокои положението и хората да видят, че парите им са на сигурно място. 

Вместо това продължава да се подхранва несигурността с непрекъснато отлагане на момента, в който гарантираните депозити ще са на разположение, с откъслечната информация, която излиза от банката. И нещо абсолютно недопустимо, което прави Централната банка в момента - да продава кредити на КТБ и на дъщерната й банка "Виктория". Това е начинът, по който се работеше през 1996 г., когато фалираха "Балканбанк", "Минералбанк". 

Действията са изцяло неадекватни. Това, което трябва да се направи, е на 20-ия ден да бъдат на разположение гарантираните депозити на гражданите. Това се гарантира от Фонда за гарантиране на депозитите. Ако няма достатъчно средства в този фонд, той може да вземе заем и щеше да го получи. На второ място БНБ трябваше по-ясно да каже, че няма банка, която да се затваря като квартален магазин, а всички усилия ще бъдат направени, с помощта на акционерите, на трети инвеститори, на Централната банка, КТБ да бъде стабилизирана, бизнесът на хората вътре също да бъде сигурен. След това да се извадят проблемните кредити и за тях вече да се търси някакво решение. 

Така се прави в развитите пазарни държави, когато една банка изпадне в такава ситуация. Всички действия досега на институциите засилват недоверието в банковата система.

Преди дни казахте, че увеличението на цената на тока в момента е недопустимо. Защо и какви мерки трябва да се вземат, за да се стабилизира енергийната система?

Има две причини защо в момента не трябва да се пипа цената на тока. Първо ДКЕВР не е независима комисия. Подобна регулация може да се прави само от независима комисия. От кабинета "Борисов" до правителството "Близнашки" правителствата оказват натиск върху тази комисия - сменят си ръководството и дават указания какво решение да вземат. По-добре да я направят отдел към правителството, отколкото да се води някаква независима комисия. Доверието в нейната независимост и експертност въобще го няма.

Друг проблем там е, че обяснението за повишаването на цената е натрупани дългове в НЕК, говори се за 3 млрд. лв., за 4 млрд. лв. Не можеш да накараш гражданите да плащат огромните натрупани задължения в НЕК, без да им обясниш откъде те са дошли, какви мерки са взети, та да не продължат да се натрупват и по какъв начин по-нататък ще се управлява тази система. Не за първи път българските граждани плащат за корупцията, плащат за партийните назначения, плащат за лошото управление, плащат започнати и спрени проекти. И няма никаква промяна, докато не дойде следващата фактура и следващата комисия или следващото правителство, които ще кажат "ами ще вдигаме цената".

Лоши договори за приватизация, лоши договори за изкупуване на ток, започнати и недовършени инфраструктурни проекти, които влизат в сметките на хората, лошо управление на възобновяемите енергийни източници от страна на държавата. Зад всичко това стоят имена на хората, които са го довели. Не можеш да караш хората да плащат огромни сметки, за да покриват загубите и кражбите на предишните управляващи.

Кой трябва да плати тази сметка?

Вероятно тази сметка няма как де не стигне до сметките на хората, но поне да има яснота кой е виновен, какво отговорност поема и гаранции, че в бъдеще няма да се повтори това нещо. С енрегитаката трябва да се започне на чисто и тогава, ако има нужда от повишаване на цените, тогава за хората с ниски доходи повишението трябва да бъде изцяло компенсирано.

Какво е отношението на АБВ към големите енергийни проекти -  "Белене", "Южен поток", Седми блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Ние си плащаме сметката за тях. За АЕЦ "Белене" има 2 млрд. лв. инвестирани и ни съдят за още 3 млрд. за поръчан и недоставен и немонтиран ядрен реактор. Това са 5 млрд. лв., ако ни осъдят и за реактора, няма как да не излязат отново чрез сметките от джобовете на хората, без да имаме ядрена централа. Абсолютно недопустимо е всяко следващо правителство да преразглеждат дългосрочни решения. Липсата на елементарна приемственост, на елементарно продължаване на проектите излиза много солено на българските граждани.

"Южен поток" е важен европейски проект, всички на думи го харесват само, че правителството на Бойко Борисов не направи нищо той да се случи, а правителството на Пламен Орешарски и по-специално бившият енергиен министър Драгомир Стойнев направи така, че да блокира проекта с една непрозрачна процедура за избор на изпълнители, с отказа да е активен участник в преговорите с Европейския съюз и Русия за изравняване на условията. На практика проектът е вкаран в глуха улица в частта, която трябва да се строи през България.

Договорът с "Уестингхаус" (за Седми блок на "Козлодуй") също е пример на едно своеволие, на липса на гръбнак и на ясна политика от страна на правителството. Отново същият Стойнев подписва някакъв договор, вярно самият договор не ни ангажира, но започва една процедура, в която ще има силен политически натиск от страна американците. Те ще кажат: "Вие вече сте направили първата крачка и трябва да продължите". Защо беше докарана държавата до това положение.

Ние не можем да строим две централи едновременно. Правителството "Орешарски" поръча от експерти изготвянето на енергийна стратегия, която да покаже какво трябва да се прави в енергетиката дългосрочно. Тя беше изготвена от екип под ръководството на Кирил Цачев, който сега е водач на листата на АБВ в Ловеч. Никой след това - нито Сергей Станишев, нито Лютви Местан, нито Пламен Орешарски проявиха желания дори да обсъдят тази стратегия. Със сключването на договор с "Уестингхаус" е изцяло в противоречие с тази стратегия. Явно тя не беше удобна на някого.

В тази предизборна кампания много се изговори за реформа в съдебната система. Според вас трябва ли да има реформа и в каква посока?

Съдебната система е болна тема. Очевидно е, че трябва да има реформа, очевидно е, че съдебната система не дава това, което трябва да дава на гражданите - чувството за справедливост.

Ние започнахме с трагичния инцидент в Горни Лом. Той не е първият и досега няма справедливост. При подобни инциденти досега няма наказани, виновни и т.н. Няма наказани виновни за безобразията в енергетиката, няма наказани, когато се вижда, че очевидно се краде от държавната собственост било чрез приватизация, било чрез публични фондове. Като го няма това нещо и чувството за несправедливост общо взето широко се разпростира с пълно основание.

Съдебната система сигурно си има своите проблеми - натовареност на съдиите, липса на материална база, но тя не работи, както очаква от нея обществото.

Това, което предлага АБВ, са промени, свързани с изменения на Конституцията, във Висшия съдебен съвет да няма политическа квота, много по-голямо отчетност на ръководителите на висшите съдилища и на главния прокурор, по-къси мандати, контрол върху практиката на командироване на съдии и прокурори за "подходящите" дела и случаи.

Изключително много промени би трябвало да се случат. Ние сме готови да обсъдим всякакви предложения. Всички идеи трябва да бъдат внимателно обсъдени, а не системата да се кърпи на парче и съдебната система на практика да не работи, както е в момента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!