2000 са жертвите след земетресението в Афганистан, твърдят талибани

OFFNews 08 октомври 2023 в 12:44 2093 5

Снимка UNICEF Afghanistan

Броят на загиналите от мощни земетресения в Западен Афганистан се оценява на 2000, каза високопоставен лидер на талибаните, добавяйки, че жертвите може да са още повече в едно от най-смъртоносните земетресения, удряли страната от две десетилетия.

Сухаил Шахин, говорител на талибаните, базиран в Катар, заяви пред Ал Джазира, че много хора са в неизвестност и се провеждат спасителни операции за изваждане на хора от отломките след земетресението с магнитуд 6,3 в провинция Херат.

Шахин допълни, че страната има спешна нужда от палатки, медицински и хранителни стоки в районите, засегнати от бедствието, като призова местните бизнесмени и неправителствени организации да помогнат.

По-рано Абдул Уахид Раян, говорител на Министерството на информацията и културата, каза пред Асошиейтед прес, че повече от 2000 души са загинали при земетресението и силните вторични трусове. Около шест села са унищожени, а стотици цивилни са затрупани под отломките.

Националният орган за бедствия на страната съобщи в събота, че земетресението е убило около 100 души.

По-късно в събота ООН даде цифрата от 320 смъртни случая. По-късно обаче стана ясно, че данните все още се проверяват, докато Червеният полумесец заяви, че 500 души са загинали. 

Жител на Херат разказа, че земетресението е последвано от поне пет силни вторични труса.

"Всички хора са извън домовете си. Къщите, офисите и магазините са празни и има опасения от нови земетресения. Аз и семейството ми бяхме вкъщи, когато усетихме труса", допълни той.

Говорителят на Афганистанския орган за управление на бедствията Мохамад Абдула Джан обясни, че земетресението и вторичните трусове са нанесли щети на домове в четири села в района Зенде Джан в провинция Херат. Има съобщения за щети и в провинциите Фарах и Бадгис.

Отделът на Световната здравна организация в Афганистан съобщи, че е изпратил 12 линейки в Зендех Джан, за да превози ранени хора в болници.

"Тъй като продължават да се съобщават за смъртни случаи и жертви от земетресението, екипите са в болници, подпомагайки лечението на ранени", посочиха от агенцията на ООН.

Абдул Гани Барадар, назначен от талибаните вицепремиер по икономическите въпроси, поднесе своите съболезнования на семействата на жертвите и на ранените при земетресението.

През юни 2022 г. силно земетресение удари скалист, планински район в Източен Афганистан, изравнявайки каменни и тухлени къщи. Това беше най-смъртоносното земетресение в Афганистан от две десетилетия, което уби най-малко 1000 души и рани около 1500.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

5

поп Дръвчо

08.10 2023 в 16:45

Гьорче, не се увличай.

В това зачуканото място са се срещали няколко империи - индия, русия, китай, британската, че май и османската е ходила. Много не са видяли добро от "цивилизацията" която им се е стоварила на главите.

От друга страна... като има да се върши нещо (вкл решаване на хуманитарни кризи) по необходимост го върши който може - т.е. САЩ и ЕС.

-1395

4

Гьорче2

08.10 2023 в 16:03

Помолете BIG SHEITAN US to feed you! Twts!

-1395

3

Гьорче2

08.10 2023 в 16:02

Ох почакайте..


Пакистан започва масово депортиране на нелегални имигранти - Свят
4 days ago — Според доброволчески групи, позоваващи се на местни регистри, стотици афганистанци вече са били депортирани от Пакистан. ... Пакистан след крайния ...

-1395

2

Гьорче2

08.10 2023 в 15:58

Да си го ПОТЪРСЯТ от ПАКИСТАН, нали от тсм дойдоха ОРДИТЕ ТАЛИБАНИ! Сега какво ПРОСЯТ от ГОЛЕМИЯТ ШЕЙТАН САЩ да хи Нахрани ПАК ли, или от ЕВРОПЕЙСКИТЕ НЕВЕРНИЦИ!

ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО,безбожници ИЗПОЛЗВАЩИ ИМЕТО БОЖИЕ За свои Лични ОБЛАГИ, Мусаа Халиб на МЕРЦЕДЕС, не е ЛЕТЯЩО КИЛИМЧЕ!

Хайде ПАКИСТАН, ПОМОГИТ!

-1395

1

Гьорче2

08.10 2023 в 15:48

Мечът на ААЛАХ!
 
X

Да помогнем на украинските деца!