1 година условно за лекар, причинил смъртта на новородено

OFFNews 12 декември 2011 в 17:02 2334 0

Решението за операцията е било взето фатално късно според заключенията на съдебно-медицинската експертиза.
Решението за операцията е било взето фатално късно според заключенията на съдебно-медицинската експертиза.

1 година условно с 3 години изпитателен срок. Такава присъда постанови Окръжният съд в Шумен за гинеколог, причинил смъртта на новородено поради немарливост. Произнесе я съдия Нели Батанова.

Осъденият д-р Валентин Германов ще трябва да плати и 24 000 лева обезщетение на родителите на починалото момченце - Росица и Ивайло Андонови. И двамата са кадрови военни. Заключението на съдебно-медицинската експертиза е, че бебето е починало в следствие на задушаване в утробата на майката заради закъсняло решение за извършване на цезарово сечение.

Бременността на 23-годишната тогава Росица протича нормално, приета е в болница и ражда на 28 октомври 2008 година. Околоплодните й води били изтекли, имала разкритие, но липсвали контракции. Поставили й лекарство за предизвикване на раждането. По обяд на следващия ден поставили още половин таблетка. Състоянието на родилката се влошило. След 15 часа апаратурата отчела спад на сърдечните тонове на бебето, след консултация с втори лекар е направено секцио по спешност. Бебето било извадено в 15:55 часа. То не изплакало, но се родило живо. Имало забавена сърдечна дейност, не можело да диша самостоятелно и го поставили на апаратна вентилация.

Починало на 30 октомври - 33 часа след раждането си. Родителите вече го били кръстили Емилиян.

Д-р Германов не се призна за виновен.

"Действал съм по всички правила, не е имало забавяне в действията ми. Свършил съм всичко правилно и на време", обяви той. Адвокатите му обявиха, че ще обжалват присъдата. Семейството военни вече имат друго момченце на 1,4 г., което се родило във варненска болница. "Ние сме първите, които дръзват да съдят лекар за смъртта на бебе. Беше ни трудно, но трябва да има възмездие", каза Ивайло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!