10 важни факта преди Световната купа в Банско

Димитър Андреев 22 януари 2020 в 13:34 5667 4

Зимният ни курорт Банско е готов да приеме най-големите звезди в алпийските ски при дамите за стартовете от Световната купа. От 24 до 26 януари пистите под връх Тодорка ще са домакин на две поредни спускания и супергигантски слалом. Очакват се 58 състезателки от 15 страни.

Сред тях няма да има българки, тъй като нашите алпийки не покриват изискванията на ФИС за участие. Трасетата за стартовете ще бъдат изключително сложни и ще предоставят много емоции на участници и зрители. Дължината на пистата за спусканията е 2316 метра, а амплитудата в надморската височина от старта до финала е 800 метра. Трасето за супергигантския слалом е с дължина от 1697 метра, като стартът е с надморска височина 2215 метра, а финалът е на 1615. Тъй като спускането в петък е допълнителен старт, на който Банско е домакин, тегленето на жребия ще се проведе в четвъртък на техническата конференция, а не тържествено на площада в града.

Ако тези факти са ви заинтригували, то предлагаме на вашето внимание още 10, които ще задълбочат интереса ви към състезанията в пиринския курорт.

1. Около 1000 души са ангажирани с организацията на стартовете. На Бъндеришка поляна ще бъде изградена трибуна за около 5 хиляди зрители, както и допълнителна инфраструктура за състезателките и техните екипи, за официалните гости и за медиите от цял свят, които ще отразят стартовете.

2. 312 тона е оборудването, което е докарано в Банско от Австрия, Германия, Италия и България за стартовете. То е превозено до 1620 метра височина от благоевградска фирма. Оборудването, събрано в 150 тира, включва всички елементи за трибуните, съоръженията за спортисти и обезопасителни ограждения. Обратният процес по разглобяване и транспортиране ще приключи в средата на февруари.

3. В Банско ще участва елитът при жените. На старт ще застанат лидерката във временното генерално класиране Микаела Шифрин, втората Петра Влъхова и третата Федерика Бриньони. За стартовете под Тодорка идват и олимпийските шампионки в спускането София Годжа, в супергигантския слалом - Естер Ледецка (Чех) и в комбинацията Мишел Гизин (Швейц).

4. Естер Ледецка, която е атлет на Ред Бул, е уникална в буквалния смисъм на думата. Преди да дойде в Банско тя спечели паралелния гигантски слалом за Световната купа в сноуборда, провел се в Рогла (Слвн). Така тя стана първият спортист печелил в един сезон старт за Големия кристален глобус в сноуборда и в алпийските ски.

В Банско чехкинята може също да запише името си в историята. За това и е нужно само да спечели едно от трите състезания и ще стане единственият човек на планетата, печелил на борд и на ски в един курорт. Преди две години тя бе първа в паралелния гигантски слалом на Бъндеришка поляна.

5. 25 телевизии от цял свят на живо или на запис ще излъчат стартовете. У нас това ще е Нова телевизия чрез платения си канал Диема Спорт 2 и безплатния Нова Спорт, която измести традиционния партньор БНТ. Зад микрофона ще застане коментаторът Житомир Пенаков. Трите старта ще бъдат снимани с 28 камери, което е над стандартите дори за Шампионската лига по футбол.

6. Само Банско и канадския Лейк Луис от 20-те домакина на стартове в редовния сезон на Световната купа приемат по три скоростни дисциплини. Това прави пиринския курорт своеобразна столица на скоростните дисциплини. За зрителите пък ще бъдат инсталирани допълнителни клетки за мобилен интернет, така че и те ще могат да се насладят на скорост, но в друго измерение.

7. Билетите за Световната купа по ски в Банско са в продажба на първа станция на лифта и в София в магазин "Максспорт"на бул. "България". Еднодневен пропуск е 40 лева, а за двата дни - 70 лева. Децата до 12 години плащат по левче на ден, но само ако са с придружител.

8. Събития като Световната купа обикновено предизвикват проблеми с трафика. В Банско се подготвят за предизвикателството. Още в първите дни на годината, кметът Иван Кадев издаде заповеди за временна организация на движението през зимния туристически сезон и по време на състезанията за Световната купа. Полицията и общинската служба за обществен ред и сигурност са натоварени с предизвикателството да предотвратят задръстванията и инцидентите. Движението по част от уличната мрежа в града, където са най-натоварените кръстовища, ще бъде направлявано от регулировчици в пиковите периоди.

9. След стартовете феновете на зимните спортове ще могат да се насладят и на богата културна и кулинарна програма на централния площад в града, като събитията са насрочени за петък и събота от 17,30 часа. Ще има DJ Шоу, концерти на Pavel и Venci Venc, а в събота 25 януари ще се развихри кулинарния театър на Ути Бъчваров, последван от концерт на Dara.

10. И какво е Банско без кулинарната си традиция, за която се грижат множество местни производители. Те очакват с нетърпение хилядите туристи, които ще се стекат през уикенда в градчето. За откриването на сезона имаше близо 10 000 посетители, включително над 2000 от съседна Гърция. Сега цифрата се очаква да е по-голяма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

4

newfoundland

22.01 2020 в 20:09

Един от малкото поводи и събития в държавата, с които да се гордеем.

12082

3

leomesi

22.01 2020 в 15:52

Мачкай, Шифрин, разбий ги!

4000

2

One Direction

22.01 2020 в 15:50

1000 души организация, още хиляди гости, спортисти на световно ниво, културна програма, певци, кулинарен театър - просто трябва да се отиде и да се преживее. В България не всеки ден се случва събитие от подобен ранг. Така че който може - да бяга към Банско, няма да съжалява. Аз и няколко приятели мн отдавна имаме резервация и билети.

4000

1

Plamerias

22.01 2020 в 14:24

Най-голямото спортно събитие за страната ни почти дойде!
Световноизвестни звезди, адреналин, емоции, топ организация, музика, забавления и вкусна храна. Всеки ще оправдае очакванията си, както всяка година. А за тези, които все още нямат билети - този текст ще ви накара да се замислите.