Здравното министерство ще обжалва отмяната на пръстовия отпечатък

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2016 в 11:48 2257 3

Здравното министерство ще обжалва отмяната на пръстовия отпечатък

Снимка БГНЕС, архив

Министерството на здравеопазването ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС), с което беше спряна системата за пръстови отпечатъци в болниците.

На пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обясни, че системата няма да спре да работи.

„Това е механизъм за контрол, който не беше въвеждан досега в НЗОК и ефектът от него, мисля че е видим за всички. Отчетената дейност от лечебни заведения за болнична помощ за първата половина за ноември, сравнено с първата половина на октомври е на стойност 15 млн. по-малко само за 15 дни“, обясни Шарков.

„Ако тези числа ги сметнем за една година какво правят дори да не са 300 млн. само 100 млн. е абсолютно достатъчно като ефект и е спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от НЗОК“, поясни той. По думите му данните са както по клинични пътеки, така и по клинични и амбулаторни процедури, лекарства, медицински изделия. „Навсякъде има спад в разхода на касата само за 15 дни“, поясни Ваньо Шарков, цитиран от "Фокус".

„Сравнено като брой хоспитализации за първата половина на ноември 2015 и ноември 2016 г. имаме 18 481 хоспитализации по-малко. Това също е показателно за това как е работила системата преди въвеждането на идентификатора и как работи след това. Не на последно място това е система, при която пациентът държи в ръцете си контрола по изразходването на средствата, които внася в НЗОК“, коментира още той. „От началото на въвеждането, заедно с тестовия период са регистрирани 364 211 пациенти чрез пръстови отпечатъци, за близо 4 месеца. При тях има 318 отказа да бъдат регистрирани чрез пръстов отпечатък, но въпреки това са хоспитализирани и верифицирани от НЗОК като действителни хоспитализации", добави той.

„Категорично ще обжалваме решението на Върховния административен съд за спиране на пръстовия идентификатор. Имаме 7 -дневен срок да го направим. Това е система, която работи в полза на гражданите", каза още зам.-министърът на здравеопазването. Д-р Ваньо Шарков допълни, че системата няма да спре да работи, тъй като министерството има 7-дневен срок, в който може да обжалва. „Няма временно спиране“, заяви той.