България губи 100 млн. лева от европроекти за здраве

ОFFNews 16 ноември 2014 в 20:46 2286 3

България ще загуби 100 милиона лева от европроекти.

Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината, но има твърде малко време, за да се пуснат обществени поръчки. 

В последните дни от управлението си д-р Мирослав Ненков и екипът му установяват, че има 100 милиона лева евросредства, които не са били усвоени.

Тези средства са достатъчни за терапията на хиляди онкоболни пациенти и да се закупи специфична медицинска апаратура за лъчетерапия, която се използва по света, но не и у нас. Става дума за робот "Да Винчи", които е по-известен като кибер-нож или гама-нож. 

"Тези европейски пари, които са подарък за нас, от тях не могат да се вдигнат заплатите на бърза помощ, колкото и аз или доктор Москов да го искаме, от тях не могат да се купят марли за болницата в Девин, защото такъв е редът на харчене", заяви бившият министър на здравеопазването от служебния кабинет.

Някои медицинските консултанти обаче твърдят, че на България такава апаратура не е нужна, защото у нас нямало кой да работи с нея.

"Това категорично не е вярно и е злонамерено", коментира това Ненков.

Годишно България изпраща около 200 души да се лекуват с такава апаратура в Турция. Всеки от тях ни струва средно около осем хиляди евро. Новият министър Петър Москов обеща новата апаратура все пак да бъде купена, но по друга програма, вероятно - следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!