Quantcast

България губи 100 млн. лева от европроекти за здраве

ОFFNews Последна промяна на 16 ноември 2014 в 20:46 1666 3

България ще загуби 100 милиона лева от европроекти.

Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината, но има твърде малко време, за да се пуснат обществени поръчки. 

В последните дни от управлението си д-р Мирослав Ненков и екипът му установяват, че има 100 милиона лева евросредства, които не са били усвоени.

Тези средства са достатъчни за терапията на хиляди онкоболни пациенти и да се закупи специфична медицинска апаратура за лъчетерапия, която се използва по света, но не и у нас. Става дума за робот "Да Винчи", които е по-известен като кибер-нож или гама-нож. 

"Тези европейски пари, които са подарък за нас, от тях не могат да се вдигнат заплатите на бърза помощ, колкото и аз или доктор Москов да го искаме, от тях не могат да се купят марли за болницата в Девин, защото такъв е редът на харчене", заяви бившият министър на здравеопазването от служебния кабинет.

Някои медицинските консултанти обаче твърдят, че на България такава апаратура не е нужна, защото у нас нямало кой да работи с нея.

"Това категорично не е вярно и е злонамерено", коментира това Ненков.

Годишно България изпраща около 200 души да се лекуват с такава апаратура в Турция. Всеки от тях ни струва средно около осем хиляди евро. Новият министър Петър Москов обеща новата апаратура все пак да бъде купена, но по друга програма, вероятно - следващата година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2014 в 12:38

"Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината, но има твърде малко време, за да се пуснат обществени поръчки." така е малко е времето да се направят фирмичките, които ТРЯБВА да спечелят изпълнението на обществените поръчки! И като няма кой да работи с апаратурата, еми изпратете кадри да бъдат обучени бе! Тъпанари

17.11 2014 в 01:07

Веско, дори четох изказване някъде в нета, че не било рентабилно да се закупи такова нещо, щото само 1 милион на година сме плащали за лечение в турските клиники. А то струвало 100 млн и не било рентабилно. И да ти кажа, много тъп народ живее в тази държава, да знаеш, ако все пак не си го установил. Аха ми беше на пръстите да напиша на въпросния умник да не му се падне да се разболява, пък да чака комисии, пък болен да пътува до Турция или някъде другаде, ама се въздържах.

100 млн за оборудване даром. Нямало кой да работи с него - още 1 млн за обучение. И това е за нас, за нашите близки, за наши сънародници.........
Дееба и тъпанарите живеят по тези земи....... Ами пусто не ги хваща тях рака......

16.11 2014 в 21:44

Между лапароскопски робот за операции какъвто е "Да Винчи" и Кибер нож - система за прецизна лъчетерапия има МНОГО, ама МНОГО голяма разлика.
И за двете има подготвени специалисти, даже имаме една система "Да Винчи", и то в Плевен!
Та не виждам какъв проблем е да има повече в България? Малко ли хора живеят и боледуват из страната?