Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт

19 май е Световен ден за борба със затлъстяването

OFFNews Последна промяна на 19 май 2022 в 07:46 445 0

Снимка Pixabay

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт. Това съобщават от Столичната регионална здравна инспекция. Днес се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.

Доказана е връзката между затлъстяването и атеросклерозата, високото кръвно налягане, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на мастите в кръвта, както и намаляване на продължителността на живота с около 7-10 години.

Доказано е, че при около 90 на сто от случаите затлъстяването е свързано с поведенчески фактори - нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност, поради което то е предотвратимо, допълват от инспекцията. При децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст.

Обиколката на талията при мъжете не трябва да е над 94 см, а при жените над 80 см, допълват от инспекцията. Обиколка на талията при мъжете над 102 см и над 92 см при жените предполага значително повишен здравен риск от инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт.

С нарастване на обиколката на талията се увеличават и стойностите на кръвното налягане, добавят от здравната инспекция. Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още в ранна детска възраст. Поддържането на здравословни хранителни навици, съчетани с оптимален двигателен режим са профилактика на затлъстяването и намаляват риска от появата на други заболявания.

Здравословното хранене включва консумация на зърнени храни, ежедневно консумиране на над 400 грама разнообразни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и
сол, постни меса, като за предпочитане са риба, птиче месо или бобови храни. От инспекцията препоръчват още да се ограничи приемът на мазнини, особено на животински, да се ограничи консумацията на захар, захарни и сладкарски продукти, сол.

За намаляване на телесното тегло са необходими и ежедневна физическа активност, както и прием на достатъчно количество вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови