Защо жените по-често страдат от Алцхаймер

OFFNews 18 юли 2019 в 08:00 3218 0

Снимка Pixabay

Според статистиката жените по-често страдат от Алцхаймер. Нови изследвания разкриват причините за този феномен.

Едно от популярните обяснения е, че жените живеят по-дълго. Сега учените доказаха, че друга възможна причина може да бъде различният механизъм на разпространение на белтъка, който причинява болестта. Освен това има и генетични, и социални фактори.

Изследването на учените от Университета Вандербилт беше представено на международната конференция на Асоциацията на болестта на Алцхаймер в Лос Анджелис и все още не е рецензирано от научната общност.

Авторите му са използвали позитронно-емисионна томография, за да видят как се разпростанява тау-белтъкът при 123 мъже и 178 жени без когнитивни нарушения и при 101 мъже и 60 жени с леки когнитивни нарушения, които не са диагностицирани с Алцхаймер. Установили са, че дори при здрави възрастни, в определени участъци на мозъка могат да се срещнат малки находки на този белтък.

„Опитахме да възстановим картината на разпространение. Това е нещо като възстановка на местопрестъпление“, казва пред "Гардиън" Сепидех Шокухи, който презентира изследването на конференцията. Анализите показват, че при жените тау-белтъкът се разпространява по-бързо в главния мозък.

В друго изследване, представено на същата конференция, учени от Университета в Маями, посочиха гени, които са свързани с развитието на болестта при хората от различен пол. Джоана Войт, шеф на отдела за изследване на болестта на Алцхаймер в Research UK коментира:

"Откриването на гените, които са свързани с риска от развитие на тази болест само при мъжете или само при жените, може да ни помогне да разработим метод, който по-точно ще определи рисковите групи."

Трето проучване показва връзката между развитието на болестта и социалните фактори. Разработката е на учени от Университета в Калифорния. Те са наблюдавали 6300 жени, родени между 1935 и 1956 г. Установили, че загубата на памет е по-изразена при жени, които не са ходили на работа.

Сред домакините, които са се занимавали основно с отглеждането на деца, в диапазона 60-70 години когнитивните способности намаляват с 61 % по-бързо, отколкото при жените, които са ходили на работа. Учените уточняват, че това не доказва, че работата е превенция срещу деменция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови