Заради липса на кадри: Затварят отделения на болницата в Момчилград

OFFNews 11 април 2023 в 11:58 1597 0

МБАЛ

Снимка Община Момчилград

МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев", Момчилград

Общинската болница в Момчилград затваря отделения заради липса на медицински специалисти, съобщи БНТ. В МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" в Момчилград имат нужда и от ехограф, за да функционират нормално всички отделения.

Здравното заведение е общинско, покупката на скъпата техника е трудна. Затова се надяват на дарители. На болницата в Момчилград разчитат и хората от общините Момчилград, Кирково и Джебел.

Наскоро дарители осигурили нов скенер за болницата, който да замести стария. Болницата трудно задържа кадрите.

"Заради заплащането, това е първото, всеки се ориентира или в чужбина, или в частно лечебно заведение, защото там имат по-голяма възможност", заяви д-р Басан Ал Ашкар, временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев".

Именно това става причина да бъдат затваряни отделения.

"Преди имахме хирургия, но я затворихме заради кадрите и стандартите, които определят колко лекари трябва да са в едно отделение, за да се отвори", допълни д-р Басан Ал Ашкар.

Болницата има изключително добра и поддържана материална база.

Покрай COVID пандемията видяхме колко важни са общинските болници в България. Те спасиха положението. Живеем в динамично време и не знаем какво ще бъде следващото здравно предизвикателство пред нас. И затова бихме искали и здравната карта, и общинските болници да бъдат приоритет на следващите управляващи, каза Илкнур Мюмюн, кмет на Община Момчилград.

Сега болницата има 3 отделения – нервно, вътрешно и АГО. Надеждите са в Момчилград отново да има детско отделение, за да не пътуват малките пациенти до Кърджали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки