За първи път в света: японска компания открива ракови клетки с помощта на червеи

OFFNews 01 декември 2022 в 10:03 893 0

ракова клетка

Снимка Pixabay

Изследва се урината на пациента

Японска биотехнологична компания обяви, че е разработила за пръв път в света тест за ранен скрининг на рак на панкреаса с помощта на миниатюрни червеи, съобщи Ройтерс.

Този месец компанията "Хироцу Био Сайънс" започна директен маркетинг на своя тест "N-NOSE plus Pancreas test" в Япония и се надява през 2023 г. да го представи в САЩ.

Пациентите подават проба от урина в лабораторията, която се поставя в стъкло с червеите C. elegans, чието обоняние е по-силно от това на кучетата, казват от компанията. Чрез него червеите засичат раковите клетки.

Така живите организми с дължина един милиметър се превръщат в мощен диагностичен инструмент, каза основателят и главен изпълнителен директор на компанията Такааки Хироцу, който изследва червеите в продължение на 28 години.

"При ранната диагностика на рак и тези видове заболявания е много важно да може да се установят всички следи. Според мен в това отношение машините нямат никакъв шанс пред способностите на живите организми", обяснява той пред Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков